Een match tussen jongeren en vrijwilligerswerk

Op vrijdag 14 februari, de dag van de liefde stond het Forum Groningen in het teken van de matchmarkt voor vrijwilligerswerk: ”Wie kan ik helpen?” Tussen de 50 en 100 jongeren hebben kennisgemaakt met verschillende vrijwilligersorganisaties. Daarnaast konden ze meedoen aan leuke workshops. Jongeren van Fix en Humanitas organiseerden samen dit evenement. Daarmee lieten ze al zien dat er genoeg jongeren zijn die zich op een leuke manier willen inzetten voor de maatschappij.

15 organisaties

Op de trappen van de begane grond waren 15 vrijwilligersorganisaties te vinden: Het COC Groningen& Drenthe, Dierenambulance Groningen, Humanitas, Jimmy’s, De Kindertelefoon, Kledingbank Maxima, Noorderzon, Stichting Present, Scoutinggroep de Jutters, Rode Kruis Studentendesk Groningen, Stadjers Hand in Hand, Link050, De Zonnebloem en WeHelpen.  Het matchen verliep verrassend goed, bij Humanitas gaven 40 jongeren zich op en er waren 15 jongeren die bij Noorderzon aan de slag wilden. De standhouder van Humanitas vertelt : “Ze komen hier langs en hebben soms al een duidelijk idee over wat ze willen doen, anderen hebben zo iets van kom maar op met wat er is”. Het ging de organisaties niet alleen om het werven van vrijwilligers, want zoals iemand  van De Zonnebloem zei: “Zo krijgen we ook weer een beetje naamsbekendheid.”

Een gaatje over voor vrijwilligerswerk

Een jonge moeder bezocht alle stands “want”  zei ze “ik doe al vrijwilligerswerk maar ik heb nog wel ergens een gaatje om nog iets te doen”. Deelnemers kregen een bingo kaart mee en zij kreeg haar kaart natuurlijk helemaal vol en won er een Sport&Fit cadeaubon mee. We kwamen ook een jonge Engelsman tegen die  op zoek was naar vrijwilligerswerk. “Voor de taal, de integratie en ‘getting more of a feel of the Netherlands” zei hij. Langs de trap naar beneden waren vacatures opgehangen aan ballonnen en we vonden warempel een vacature voor hem: vertaler van reisverslagen naar het engels. Maar hij was als student psychologie meer geïnteresseerd in een functie als mentor.

Workshops

Bezoekers konden ook workshops volgen. Stichting Present gaf de workshop ‘Welk vrijwilligerswerk past bij jou’. Als je wat actiever wilde zijn kon je mee doen met een ‘Proeverij Vrijwillig Geluk’. Deelnemers werden meegenomen langs vrijwilligersorganisaties rondom het Forum. Zo konden ze een kijkje nemen achter de schermen bij Club VERA. Verder lieten de Fietsstewards zien wat zij deden en konden de jongeren knutselen aan een fiets. Jongeren geïnteresseerd in Social Media konden een workshop volgen over hoe je je presenteert op sociale media voor toekomstige werkgevers.

Een jaar lang een Swapfiets

De matchmarkt voor vrijwilligerswerk werd afgesloten met een verloting van een jaar lang gratis Swapfiets. Deze prijs werd  aangeboden vanuit de organisaties die FIX maken (WeHelpen, Healthcoin, Jimmy’s en Link050). Alle jongeren die betrokken zijn bij een vrijwilligersorganisatie konden een lootje inleveren.

foto’s: FIX