Een werkgemeenschap bij Salmagundi’s

Amar en Bakar

Amar uit Syrië die via Turkije, Griekenland, Roemenië, Albanië en wie weet welke landen nog meer naar Nederland kwam, werkt in de keuken van Salmagundi’s aan de Oosterhamrikkade. Hij begon als vrijwilliger maar wordt nu betaald. Van Simon, de bedrijfsleider, hoor ik dat Bakar in overleg met de gemeente bij Salmagundi’s is gaan werken. Omdat Bakar graag zijn inburgering wil halen heeft hij in samenwerking met een coach van de gemeente ervoor gekozen een werkervaringsplek bij Salmagundi’s te starten. Salmagundi’s is een erkend leer,-werkbedrijf en wil mensen met ambities in de horeca een kans bieden. Nu volgt Bakar een werk-leer traject en is hij op weg om kok te worden. Amar spreekt geen Engels en Bakar geen Arabisch dus deze mannen moeten wel Nederlands praten. Ik hoor van Simon dat dat steeds beter gaat.

Meer dan een restaurant

Salmagundi’s is duidelijk meer dan een restaurant. Simon: “Onze uitdaging is om een bedrijf te hebben dat genoeg opbrengt maar dat ook functioneert als gemeenschap. We zijn een werkgemeenschap, een plek voor mensen die het niet altijd even makkelijk hebben.” In 2015 toen veel Syriërs naar Groningen kwamen hebben op verzoek van de gemeente een aantal Syriërs bij Salmagundi’s gewerkt dat destijds nog een lunch café was. Ook de WIJ of maatschappelijke organisaties stuurden wel eens mensen door toen duidelijk werd dat Salmagundi’s een sociaal  maatschappelijk project aan het worden was. Een aantal van hen is doorgestroomd naar een andere baan of is voor zichzelf begonnen. Het is de periode waarin Salmagundi’s de openingstijden uitbreidde en van lunch café een wereldrestaurant werd dat ook ‘savonds open was. Dat draaide goed tot corona kwam en ze een jaar dicht gingen.

Foodsharing

Het idee van een gemeenschap blijkt ook uit het menu: op tafel worden allemaal verschillende schotels – mezzes – neergezet die je met elkaar deelt. Simon noemt het foodsharing, het nodigt uit om contact met elkaar te hebben. Simon legt uit dat dit niet allemaal van te voren zo bedacht is. “Het is organisch zo gegroeid, we vinden dit leuk om te doen. De gerechten zijn geïnspireerd op de Midden Oosterse/Mediterrane keuken.

En wonen

Het aanzien van de Oosterhamrikkade zal komende jaren erg gaan veranderen. “De Oosterhamrikkade krijgt een upgrade, oude gebouwen zijn gesloopt, in de toekomst zullen er nieuwe appartementen worden gebouwd. Salmagundi’s markante pand is gered van de sloop en kon worden gekocht van de gemeente. Er zijn allemaal ideeën over wat er nog meer mogelijk is. Er is ruimte achter voor twee wooneenheden en op het platte dak zouden nog een aantal eenheden gebouwd kunnen worden. Simon: “Die woningen willen bestemmen voor mensen die tijdelijk of langer behoefte hebben aan een soort beschutte woonplek. De samenleving verschraald en er zijn steeds meer jongeren en ouderen eenzaam, het is veel mooier om samen op te trekken.”

Mooi werk

Amar die ook een MBO 1 opleiding doet zegt dat hij hier blij is, “Ik vind het mooi werken bij Salmagundi’s, aardige chef, mooi werk, Simon is als mijn vader en Annemieke (zijn vrouw) is als mijn moeder”. Sinds kort mag Salmagundi’s ook participatiebanen aanbieden, daar is Simon erg blij mee. Bij Salmagundi’s is ruimte voor een kok en iemand die in de bediening  wil werken. Het werk is dus geschikt voor mensen die (nog) niet zo goed Nederlands spreken.

Tekst: Jeanet Verveer
beeld: Salmagundi’s