Eten met een onbekende

Even iets anders. Een andere cultuur, een andere generatie, een andere bubbel, een ander verhaal. Gewoon voor één avond. Of vaker. Helena Broekema at via Eet Mee één keer online samen met twee Syrische jongens. Wat haar betreft smaakt dat naar meer.

Uit de sleur

Eet Mee is een organisatie die mensen wil verbinden via etentjes. Vóór Corona was dat om een echte tafel, nu noodgedwongen via het scherm. Je kunt zelf een etentje organiseren of een keer per maand meedoen aan een video-etentje. Je ontmoet er mensen van allerlei slag: ouderen, jongeren, gezinnen, vluchtelingen. Mensen willen uit de sleur komen, nieuwe contacten opdoen of zoals bij de Syrische jongens, beter Nederlands leren spreken. Voor vluchtelingen organiseert Eet Mee nu ook Taal aan Tafel. Dan word je als Nederlandssprekende gekoppeld aan één of twee vluchtelingen. Sinds november was Helena al betrokken bij Eet Mee. Ze verzorgt op vrijwillige basis de social media. Daar spoort ze mensen aan om mee te doen. “Dus moest ik zelf ook maar eens ervaring opdoen”.

Syrisch eten

“Vooraf was het wel wat spannend,” vertelt Helena, “maar we zaten er alle drie met hetzelfde doel: nieuwe mensen leren kennen.” En zo zaten een Groningse, een Utrechter en een Limburger een paar uurtjes samen ‘aan tafel’. Ze praatten over wat ze die dag gedaan hadden, wat ze in hun dagelijkse leven doen, waar ze vandaan komen en over het eten natuurlijk. “De jongens lieten een foto zien van het Syrische eten dat ze zo missen. Ik kon alleen maar denken: gelukkig heb ik mijn eigen eten.” Helena leerde over een andere cultuur en over hoe het is om in een ander land te komen wonen. “Het gesprek ging eigenlijk heel gemakkelijk.”

Persoonlijkheden

Als net afgestudeerde in Communicatie & Multimedia Design was het voor Helena niet makkelijk om werk te vinden in coronatijd. Ze heeft nu een parttimebaan bij een communicatiebureau. Maar ze wil de rest van haar tijd niet stil zitten. Ze wil ervaring opdoen, bouwen aan haar CV. Op zoek naar vrijwilligerswerk vond ze de vacature voor een social-mediadeskundige bij Eet Mee. Dat was precies wat ze zocht. Met haar opleiding kan ze veel meer dan alleen de social-mediaplatforms vullen. Ze denkt na over wat de doelgroep wil zien, lezen, horen. Zo is ze nu bezig om filmpjes te maken van vrijwilligers, “om de persoonlijkheden achter de vrijwilligers te laten zien.”

Gewoon doen

“Wat is jouw boodschap op social media over Eet Mee?” vraag ik Helena. “Mensen zijn vaak terughoudend,” antwoordt ze, “maar je moet het gewoon een keer doen.” Hoewel Helena van de spontane acties is en ze zich drie dagen van tevoren op moet geven zal ze zeker vaker aanschuiven. “Het was eigenlijk heel leuk om een keer een ander verhaal te horen, om niet met je eigen vrienden te kletsen.”

Ook een keer buiten je bubbel eten? Dat kan bij Stichting Eet Mee.

Tekst: Leonie Barnier
Fotografie: Helena Broekema