‘Iedereen mag zich senang voelen in Lewenborg.’

Dat zegt Wally Schwab, een in Soerabaya geboren actieve Lewenborger met Indo-Europees bloed. In 1952 kwam hij naar Nederland; hij was toen twee jaar. Zijn familieleden wonen over de hele wereld. Mede daarom is hij samen met zijn vrouw, die hij ontmoette in het Groningse Leersum, in 1978 op wereldreis naar Indonesië geweest, en naar o.a. Thailand, Hawaï en Australië. Hij herinnert zich nog levendig hoe ze, vanuit het heerlijk warme Thailand, hier weer thuiskwamen in de beruchte winter van 1979. Dat was wel even slikken!

Eén van de groenste wijken in Stad!

Ook Wally, evenals de andere wijkbewoners die ik sprak, benadrukt dat de reputatie van Lewenborg slechter is dan de realiteit. Nadat een aantal flats is vervangen door laagbouw, is het woongenot in de wijk flink toegenomen. Ook ben je snel de stad uit en woon je dichtbij mooie natuurgebieden.

Een levende bibliotheek.

Wally weet heel veel over de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië, en over die van Nederland, èn over die van de wijk. Hij vertelt over gebeurtenissen waar ik weinig tot niets van weet en hij zou met gemak een boek kunnen schrijven over zijn persoonlijke ervaringen, vermengd met een belangrijk maar onderbelicht deel van de geschiedenis.

Sata Budaya; een warm bad van herkenning.

Hij is voorzitter van de Stichting Sata Budaya (Indonesisch voor ‘één cultuur’) en is actief in het 4 mei comité van de wijk. Sata Budaya heeft als doel om te voorkómen dat de oudere wijkbewoners van Indisch/Molukse komaf in een isolement raken. Ze hebben een gezamenlijke geschiedenis en het gaat vooral om de tweede en derde generatie, waarvan een deel al in Nederland is geboren. Door corona hebben veel activiteiten helaas stilgelegen; Wally heeft zoveel mogelijk de contacten online in stand proberen te houden. Hopelijk kunnen de gezamenlijke lunches, eens in de twee maanden, in de Emmaüskerk nu snel weer opgepakt worden!

Samenwerking

Om deze wijkgenoten zo goed mogelijk te ondersteunen, werkt Wally samen met WIJ en met Pelita (deze stichting begeleidt Indische en Molukse oorlogsgetroffenen en hun nazaten.) Er wordt bijvoorbeeld hulp geboden bij het aanvragen van vergoedingen voor oorlogsgetroffenen, of bij het aanvragen van ondersteuning van thuishulp en thuiszorg.
Tijdens de lunches van Satu Budaya kunnen bezoekers hierover op een laagdrempelige manier meer informatie krijgen. En natuurlijk is het daarnaast vooral heel gezellig: er zijn heerlijke Indische hapjes en er is livemuziek. Zonder die twee dingen kan het absoluut niet! Het eerste dat ik zag bij Wally thuis, was een gitaar; hij speelt in een band…  Een plan voor de toekomst is om mensen hun levensverhaal te laten vertellen. Dit is belangrijk voor de huidige wijkbewoners, maar zeker ook voor de nieuwe generaties. Deze verhalen mogen niet verloren gaan. Daarnaast wordt er soms een presentatie gegeven over een actueel onderwerp.

4 Mei

Naast zijn activiteiten voor Satu Budaya is Wally samen met een paar collega’s betrokken bij het 4 mei-comité Lewenborg. De geschiedenis wordt herdacht tijdens een stille tocht, waarbij er ook aandacht is voor verzetsstrijders zoals Pop Dijkema. Dat de naam van de straat met de oorlog te maken heeft, wist ik helemaal niet. Er is nog veel te ontdekken.

Meer informatie:   www.stichtingsatubudaya.nl; stichtingsatubudaya@gmail.com
Of je kan bellen met Wally Schwab 06-15321720

Tekst: Magda Bootsma
Foto: Wally Schwab