Met een maatje op de duofiet

“Hij en ik hebben hele gesprekken als we naast elkaar op de duofiets zitten!” aldus Menno van der Lijn(58), het fietsmaatje van Freddy Piersma(57). Freddy heeft hersenletsel en houdt van fietsen. Met een elektrische duofiets kan hij weer fietsen en dan straalt hij als de zon. Wat een prachtige uitvinding is zo’n fiets!

Het praat makkelijk

Dit zegt Menno ook: “Het is een prachtig initiatief. De mensen met wie ik fiets zijn vaak eenzaam en dan is het super mooi dat ik ze gezelschap kan bieden. Daarnaast praat je heel makkelijk met elkaar. Makkelijker dan wanneer je bewust tegenover elkaar gaat zitten en dan moet het gebeuren.” Menno heeft dan ook ontdekt dat hij op deze manier zélf ook makkelijker contact legt en dat hij sinds hij dit vrijwilligerswerk doet ook makkelijker praat in het dagelijks leven. Ook heeft hij ervaren dat de buitenlucht voor de cliënten een verademing is en  hij is natuurlijk zelf ook van huis.

Tot aan Aduard aan toe

Enthousiast verteld hij over de drie cliënten. Freddy, Edward en Remco, waarmee hij vier keer per week op pad is. Op de dinsdag en de donderdag, als het weer te slecht is gaat hij bij ze op de koffie. Ze maken veel rondes om het Paterswoldse meer, fietsen  naar de Onlanden en gaan soms zelfs helemaal naar De Punt en het vliegveld in Eelde. “Eén keer fietsten we helemaal naar Aduard, daar werd de cliënt ook wel wat zenuwachtig van. Je moet dan inderdaad ook geen lekke band krijgen.”

Avonturen beleven

Avonturen beleven ze  ook wel eens. Zo zagen ze otters zwemmen, hadden ze een keer wél een lekke band, waarbij het even wat moeite kostte om weer terug te komen en maakten ze een keer een rare slinger door het gras. Freddy, Lachend: “Remco was volgens mij  een boef vroeger, hij zegt wel eens dat hij auto’s uit Luxemburg naar Nederland smokkelde. Ik weet niet wat daar allemaal van waar is, maar dat avontuurlijke van hem zie je wel  terug op de fiets. Hij is vreselijk eigenwijs. Als duidelijk te zien is dat we ergens niet langs kunnen is het eigenlijk per definitie “ah jawel joh! Daar kunnen we best langs.”

Niet raar opkijken

Vaardigheden voor dit vrijwilligerswerk zijn niet erg noodzakelijk . “Ja je moet nergens raar van opkijken. Het zou even wennen kunnen zijn dat je  met mensen fietst  die vaak een ongeval hebben meegemaakt, dat vaak ook te zien is. Ook soms in het gezicht. En het is natuurlijk handig als je kunt fietsen,” zegt Menno nonchalant. Verder vonden mensen hem geschikt omdat hij heel rustig is en veel geduld heeft. Maar ook drukke praters zijn welkom.

Een driewieler in de schuur

Na afloop dronken we nog een bakje koffie bij Freddy thuis, Freddy: “Ook al kan ik niet alles meer, het fietsen vind ik geweldig. Ik heb ook nog een driewieler, maar die staat momenteel in de opslag door kuren, dat vind ik niet zo leuk.” We hebben Freddy beloofd de leiding van ’s Heerenloo vriendelijk doch streng te vragen ervoor te zorgen dat de betreffende fiets weer gauw met Freddy de weg op kan! Freddy zonder Fiets is natuurlijk niets!

Ben jij enthousiast geworden over dit project en vind je het fantastisch om te zorgen dat iemand weer kan fietsen dankzij jou?  De vacature voor een fietsmaatje bij ‘sHeerenloo De Noorderbrug aan de Laan Corpus den Hoorn vind je hier

tekst: Marjanne Wiersma
film: Bart Nieuwold