Gelukkig komt er na Black Friday een Giving Tuesday

Na Black Friday komt -als tegenhanger- Giving Tuesday, dit jaar op 30 november.  De naam zegt het al: Giving Tuesday is een wereldwijde beweging die vrijgevigheid, goed doen, solidariteit viert. Iedereen kan  meedoen en wereldwijd doen letterlijk miljoenen mensen mee.

Vrijgevigheid gaat niet persé om geld, je kan ook bijvoorbeeld oude slaapzakken geven die geupcycled worden tot sheltersuits voor daklozen, of kleding doneren aan Reshare van Leger des Heils dat het gratis weggeeft. Een uurtje van je tijd geven als flexible vrijwilliger  kost niet zoveel. Bijvoorbeeld om voor iemand de stoep te vegen of een boodschap te doen. Misschien lijkt het je leuk om  kletsmaatje te worden, dan ga je samen met een nieuwkomer online een uurtje te kletsen om de Nederlandse taal te oefenen. Via de website van wehelpen.nl kan je makkelijk in je eigen buurt een klus vinden. Uitleg over hoe dat werkt vind je op de website van link050. Er is zo veel mogelijk wat dit betreft en het hoeft dus niet veel van je tijd te kosten. Je kan meedoen met Omapost of  jouw expertise als fotograaf, ontwerper, schrijver of IT-er een  inzetten voor nieuwkomers en vluchtelingen bij een van deze projecten. 

Giving Tuesday gaat niet alleen over geven. Van al de vrijwilligers die wij als redactie gesproken hebben horen we telkens opnieuw hoeveel het henzelf oplevert;  aan leermomenten, vrienden, dankbaarheid, een bredere horizon, andere blik op de medemens, en simpelweg heel veel plezier.Voor velen is het een creatieve tijdsinvulling.

foto: pexels