Online koffieleuten

Ifra Ter Steeg van Havo 5 moest voor maatschappijleer iets goeds doen voor de maatschappij. Daar moet je als leerling dan maar iets van zien te maken, want dat is wel een heel vage opdracht. Maar samen met Heleanne van Fix ( Fix maakt jongeren enthousiast voor vrijwilligerswerk) kwam ze op het idee ouderen te helpen online in contact met elkaar te komen. Zeker in deze tijd ligt eenzaamheid bij ouderen op de loer. Twee december ‘s avonds om halfacht zaten een aantal mensen klaar voor een eerste online kletsuurtje.

Ifra had haar opa en oma meegenomen, Heleanne haar vader en Petra van WijHelpen had haar 80-jarige moeder zie (foto) gevraagd erbij te zijn. Ondergetekende, was erbij om verslag te kunnen doen en dan waren er nog twee stagiaires van Wijhelpen. Het was prettig dat zij erbij waren om het gesprek een beetje te begeleiden, want je kent elkaar niet, ziet alleen elkaars hoofd en waar moet je het over hebben?

Na een voorstelrondje kwam de kletspot op tafel. In de kletspot zitten gespreks starters, vragen die je aan elkaar kan stellen en die helpen om een gesprek op gang te brengen. Vragen als: Wat is jouw doel voor komend jaar? “Overgaan naar de examenklas en weer met familie opstap gaan” zei Ifra en haar Oma sprak verlangend over  “weer samen op de bank kunnen zitten met familie en kunnen knuffelen”. Op de vraag hoe jouw droomhuis eruit zou zien had Petra’s moeder heel duidelijke en vooral romantische ideeën. Er kwamen hele verhalen naar boven op de vraag naar je beste herinneringen uit de kindertijd. Van zwemmen in het Paterswoldse meer, een verhuizing naar Friesland tot direct na Sinterklaas met nieuwe schaatsen de bevroren slootjes op

Iedereen kon een vraag uitkiezen en die aan een ander voorleggen. Diegene mocht daarna weer een vraag uitkiezen en zo gingen we iedereen langs. Het werd een geanimeerd gesprek dat ook echt ergens over ging, er werd gelachen en geluisterd naar elkaar. Dat Heleanne’s vader het aandurfde om te vragen wie van dit groepje er als eerste gevaccineerd wilde worden, zegt iets over hoe snel we met elkaar vertrouwd waren.

Aan eind vroeg Petra wat genodigden van deze avond vonden en of dit  voor herhaling vatbaar was. “Ik vond het heel fijn om hier aan deel te nemen” zei Petra’s Oma. De anderen vonden het ook een leuk uurtje en meenden dat dit een geschikte en leuke manier was voor ouderen om eens gezellig met elkaar te kletsen.

WeHelpen organiseert twee online koffie / thee gesprekken op woensdag 16 december van 15.00 tot 16.00 uur en vrijdag 18 december van 10.00 tot 11.00 uur. Wilt u hier aan deelnemen mail dan naar groningen@wehelpen.nl met vermelding welke dag uw voorkeur heeft. Er is nog plaats voor U! 

Wehelpen.nl is onderdeel van link050 en een digitaal platform voor het bieden, vragen en organiseren van gratis hulp. Hulp nodig bij een klus? Wil je een klus doen voor een ander? Meer informatie e-mail groningen@wehelpen.nl, website groningen.wehelpen.nl. Telefonisch spreekuur maandag 9.00 tot 12.00 uur, woensdag 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag 9.00 tot 12.00 uur op nummer 050-5878458

Tekst: Jeanet Verveer

foto: Petra Brouwer