Vrijwilligerswerk tijdens de avondklok
Vijwilligerswerk kan worden uitgevoerd – alleen bij noodzakelijke hulp aan mens en dier – als de avondklok geldt. Hoe kun je zorgen dat je tijdens de avondklok actief kunt blijven als vrijwilliger:
Alleen indien er sprake is van noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende of medische hulp aan mens of dier mag iemand dit doen als vrijwilliger tijdens de avondklok. In alle andere gevallen moeten de activiteiten gedurende de dag plaats te vinden, zo valt te lezen op Rijksoverheid.nl.
Is er de noodzaak (zie hierboven) om vrijwilligerswerk te doen tijdens de avondklok, dan zijn er 2 mogelijkheden:
1. Je bent werkzaam als vrijwilliger voor een organisatie (bijv. in een hospice), dan heb je een werkgeversverklaring nodig (eenmalig, voor de duur van de hele avondklok periode) en ook een Eigen Verklaring Avondklok. De werkgever vult deze eenmalig per vrijwilliger in en deze kan voor de gehele avondklok-periode gelden. Alleen het dragen van bijvoorbeeld werkkleding (als vrijwilliger) is niet voldoende.
2. Je bent vrijwilliger zonder werkzaam te zijn bij een organisatie en je verricht bijv. zorg aan een zieke die je niet kunt verschuiven, dan hoef je alleen een Eigen Verklaring Avondklok mee te nemen.
Beide formulieren: Werkgeversverklaring en Eigen Verklaring kan je downloaden van de website van de rijksoverheid.
De avondklok geldt vanaf zaterdag 23 januari 21:00 uur. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 21:00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. De regeling geldt tot 10 februari, er zijn inmiddels wel geluiden dat de avondklok daarna weer wordt opgeheven, maar dat is nog niet officieel.