Vrouwen in de Topsport

In Haren is de stichting Vrouwen Topbasketbal Noord Nederland ‘Keijser Capital Martini Sparks’ (afgekort Martini Sparks) gevestigd en zij is de enige noordelijke sportorganisatie waar topsportsters centraal staan. Bestuurlijk staat de organisatie als een huis, de nodige contacten zijn er en er wordt op het hoogste niveau gebasketbald. In het komende jaar wordt de organisatie uitgebreid met vrijwillige medewerkers. Ik spreek erover met bestuursadviseur Gaaike Euwema (62), basketballiefhebber, voormalig bestuurder bij Eredivisionist Donar en om den brode werkzaam bij Noorderpoort.

Wat bracht je ertoe om dit vrijwilligerswerk te doen?

Euwema kent basketbal al een halve eeuw: “Op mijn 11e wilde ik graag sporten. Ik ging kijken bij Donar en het was gelijk raak! Basketbal paste helemaal bij mij, want ik ben een binnensporter, een winner, een teamspeler en ik hou van een bal. Bij diverse clubs in en rond Groningen heb ik gebasketbald en daarna deze sport begeleid, tot op de dag van vandaag. Ik hou namelijk met hart en ziel van deze dynamische sport.”

Topbasketbal alleen voor vrouwen?

Al jaren is bekend dat er in het Noorden voldoende vrouwen zijn die als amateur op hoog niveau basketballen, maar die niet de stap naar het hoogste niveau kunnen maken. Euwema: “Zo’n glazen plafond voor vrouwelijke topsporters vonden we ongewenst. Met Martini Sparks doorbraken we dat plafond.” Basketbal is van oudsher een multiculturele sport en ook van betekenis buiten de sportzaal. Komend jaar krijgt deze maatschappelijke functie meer vorm.

En, en

Alles in deze organisatie kent één doel, namelijk vrouwelijke sporters naar de top brengen. Het kan hectisch  toegaan bij Martini Sparks. Euwema: “Onze organisatie is gericht op intensieve training én op team- en persoonlijke ontwikkeling. Fouten mogen gemaakt worden en reflectie en verbetering is nodig om verder te komen. Dat geldt ook voor onze organisatie. Bij winnen hoort feesten en ontspanning. Bij verlies hoort incasseren en verbeteren.”

 Organisator van evenementen.

Euwema legt uit dat er meer uitvoerende vrijwilligers nodig zijn ter ondersteuning van de bestuursleden. Ze zoeken een topsportliefhebber voor de evenementencommissie, die het leuk vindt kennis te maken met de activiteiten en cultuur van een profclub. Enthousiast licht Euwema deze vacature toe: “Dit is een vacature, waar je contact hebt met  al onze relaties. Samen met bestuursleden ben je als organisator van evenementen de kartrekker. Je draagt bij aan de bekendheid van het team en aan de relatie met partners en sponsors.” Martini Sparks heeft ook sociale ambities zoals  sportclinics op scholen, lezingen over topsport en loopbaanbegeleiding van topsporters. Evenementen maken deze activiteiten bekend. Ideeën genoeg en de rode loper wordt uitgelegd voor een regelneef/ -nicht. De hectiek van een topclub maakt wel dat je tegen een stootje moet kunnen, maar daagt ook uit om met initiatieven te komen. En misschien ligt een betaalde functie in het verschiet.

Tekst en foto: Gerard van Duinen

Ben je sportief aangelegd en help je graag mee om vrouwelijk sporters naar de top te brengen? Dit zijn de vacatures bij Keijser Capital Martini Sparks:

Lid evenementencommissie  

Gastvrouw / gastheer

Lid sponsorcommissie

Medewerker wedstrijden

Social media beheer en PR