Wat vertellen de foto’s ?

Er zijn 200 nieuwsfoto’s van 55 fotografen te zien op de expositie De Zilveren Camera in de synagoge in Groningen. Met zoveel foto’s is het een goed idee je te laten rondleiden, zodat je met iemand in gesprek kan gaan over wat je ziet. Iemand die je iets kan vertellen  over het verhaal achter de foto.

Boeiend werk

Marion Stoffels is een van degenen die groepen en soms ook individuele personen rondleidt. Ze is educatiemedewerker, “maar”, zegt ze, “soms leer ik vooral van de bezoekers, want dan zien zij dingen in een foto die mij nog niet waren opgevallen en dat inspireert mij. Soms slaan bezoekers echt de spijker op de kop. Dit vind ik eigenlijk het boeiendste aan dit werk.”

Overigens is Marion expert op het gebied van foto’s, want niet alleen is ze afgestudeerd in fotografie aan kunstacademie Minerva ze heeft ook een eigen fotografiebedrijf. Ze zegt dat ze zich vanwege deze achtergrond als vrijwilliger aanmeldde. Marion was eerder educatiemedewerker bij de World Press Photo die ook dit najaar weer naar Groningen komt.

Interactieve rondleiding

“Als educatie medewerker leid je personen rond, maar vaak zijn het groepen waaronder veel schoolklassen. Niet alleen lagere scholen, maar ook mbo’s en hbo’s. Voor je begint, krijg je wel handvatten. Zo van je kan dit zeggen of dat doen en dat is wel fijn. Er zijn namelijk ook vrijwilligers bij die geen achtergrond in de fotografie hebben.“

“Bij elke foto waar we langskomen, vraag ik als eerste ‘wat zie je?’. We gaan eerst met elkaar de foto analyseren. Pas als we alles beschreven hebben, gaan we in op de inhoud. Iemand zegt bijvoorbeeld dat de vrouw op de foto verdrietig is en dan vraag ik ‘waarom denk je dat ze verdrietig is?’. Het is dus een interactieve rondleiding. Er is immers niks aan als ik alleen maar aan het woord ben. Het wordt voor de bezoekers en voor mij pas boeiend wanneer de rondleiding interactief is.”

Bewust maken

“Ook bij basisschoolkinderen kan dit zo werken. Soms moet je ze een beetje helpen. Dat moet je een beetje aanvoelen. Sommige groepen hebben er duidelijk geen zin in. Dan houd ik het oppervlakkig of luchtig en zorg ik dat we langs foto’s lopen waar ik een grapje over kan maken. Met jonge kinderen ga ik niet bij rampzalige foto’s langs.

Je kan een schoolklas natuurlijk zonder begeleiding langs de foto’s sturen. Sommige scholen doen dat ook wel, of ze geven de kinderen een opdracht mee. Mijn taak als educatiemedewerker is het bewust maken van de kinderen of volwassenen die hier komen. Ik laat ze even nadenken. Waarom vindt iemand dit zo’n sterke foto bijvoorbeeld. Met zo’n vraag kom je vanzelf bij het verhaal dat bij de foto hoort. Wat je daar ziet, is immers echt gebeurd. Ik vind het geven van deze rondleidingen daarom best belangrijk werk.”

De expositie Zilveren Camera is van 10 mei tot 2 juni in de synagoge in de Folkingestraat te zien.

NonFiction Photo, de organisatie die zowel de expositie De Zilveren Camera als die van de World Press Photo organiseert, is op zoek naar educatiemedewerkers voor de expositie van De World Press Photo in het najaar van 2019 (15 november– 8 december). De vacature vind je hier:

Vacature educatiemedewerker

Tekst en foto: Jeanet