Verbindt mensen en ideeën

Rondleiders voor tentoonstelling over slavernijverleden

Noordelijk Scheepvaartmuseum | Vacature nr. 13229

Taken en werkzaamheden

Vind jij het leuk om verhalen te vertellen, met verschillende groepen mensen in gesprek te gaan en wil je jouw passie voor geschiedenis inzetten om meer aandacht te vragen voor het Groningse slavernijverleden? Dan is de functie van rondleider in het Noordelijk Scheepvaartmuseum/ toekomstig Museum aan de A iets voor jou!
   Als rondleider verwelkom jij verschillende bezoekers in ons museum en zet je jouw kennis en enthousiasme in om hun een leuke en leerzame beleving te geven. Denk bijvoorbeeld aan leerlingen uit het middelbaar en voortgezet onderwijs, maar ook aan allerlei verschillende groepen van volwassenen. Door je in te leven in de verschillende groepen bezoekers creëer je een fijne en veilige sfeer waarin zij vragen durven te staan en een open dialoog kan ontstaan.
    De tentoonstelling ‘Slavernij. En de Groningers?’ opent op 24 juni en zal naar verwachting tot november te bezichtigen zijn. Met deze tentoonstelling maken wij deel uit van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed (https://bitterzoeterfgoed.nl/). Daarbij werken diverse educatieve en culturele instellingen samen om aandacht te vragen voor het slavernijverleden van Groningen.
De trainingen voor rondleiders worden in de maanden voorafgaand aan de opening gegeven. Wij hanteren geen minimale beschikbaarheid voor onze rondleiders, maar stellen flexibiliteit wel op prijs. Roosters worden gemaakt in overleg.
   Binnenkort veranderen wij van Noordelijk Scheepvaartmuseum naar Museum aan de A. Als toekomstig historisch museum van heel Groningen streven wij erna om zelfbewust en met lef de geschiedenis van heel Groningen te vertellen. Toegankelijkheid, verbinding en relevantie behoren tot ons kernwaardes.

Vaardigheden en kwaliteiten

  • Je vindt het leuk om verhalen te vertellen en staat graag voor een groep.
  • Je hebt interesse in het Groningse slavernijverleden.
  • Je bent empathisch, sociaal betrokken en creëert een fijne en veilige sfeer waarin een open dialoog kan ontstaan.
  • Je beheerst de Nederlandse en bij voorkeur ook de Engelse taal (Engels is een pre, geen must).

Interessant of leuk aan deze vacature

  • Wij bieden twee dagdelen training voor rondleiders (data in overleg, meer informatie volgt).
  • Een leuke werkomgeving in ons mooie middeleeuwse gebouwen in hartje stad, enthousiaste collega's en een informele sfeer.
  • De optie om kennis te maken met het werken in een museum (Er zijn veel mogelijkheden om ook na de tentoonstelling als vrijwilliger betrokken te blijven bij het museum).
  • Regelmatige lezingen over verschillende museale onderwerpen en borrels voor vrijwilligers waarbij je je netwerk kunt vergroten.

Extra informatie

Wij werken met de Code Diversiteit & Inclusie en streven erna om programma’s voor iedereen te maken. Dit is alleen mogelijk door onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te benaderen en ook binnen het team in te zetten op diversiteit. Wij willen iedereen hartelijk uitnodigen om te solliciteren. Helaas moeten wij nog wel de kanttekening maken dat onze gebouwen moeilijk toegankelijk zijn voor mensen die slecht ter been zijn. Een verbouwing gaat hier in de toekomst verandering in brengen.
   Herken je jezelf in het functieprofiel? Stuur dan jouw motivatie en CV vóór 15 maart sturen naar Michèlle (m.corbier-kind@noordelijkscheepvaartmuseum.nl).
   Twijfel je of de functie van rondleider bij je past, maar ben je wel benieuwd naar ander vrijwilligerswerk in ons museum, bijvoorbeeld binnen de afdelingen collectie, marketing en communicatie, of vind je het leuk om mee te denken en te helpen bij evenementen? Neem dan gerust contact op met Nicki, onze vrijwilligerscoördinator (n.guenther@noordelijkscheepvaartmuseum.nl). Zij maakt graag een afspraak met jou en kijkt met jou mee welk vrijwilligerswerk bij je past.

Vrijwilligerswerk
WA-verzekering, ongevallenverzekering, scholing, vrijwilligerscontract, Verklaring Omtrent het Gedrag vereist
6 tot 12 maanden
maximaal 4 uur
Nee
Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A

Pagina delen of printen?

Reageren op deze vacature?

Contactpersoon

Michèlle Kind
info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl
0503122202

Informatie over de organisatie

Noordelijk Scheepvaartmuseum
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen
Website: http://www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl

Doelstelling organisatie

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd in de twee mooiste middeleeuwse gebouwen van Groningen. Het museum toont de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart en de geschiedenis van Groni... Lees meer

Belangrijkste activiteiten

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum heeft een interessant aanbod aan activiteiten en evenementen voor kinderen. Het museum is geschikt voor zowel schoolbezoeken als bezoeken in familieverband.

Terug naar vacatureoverzicht