Verbindt mensen en ideeën

“Ik weet hoe kwetsbaar het leven is”

Op 19 juni 2016 kreeg Hanneke Gibcus de diagnose borstkanker. “Mijn eerste reactie was ‘mijn arme ouders’. De tweede, toen het woord chemokuur viel, ‘nu verlies ik mijn haar’.” Nu anderhalf jaar later, kan Hanneke nog steeds niet veel doen. Toch wil ze iets bijdragen: “ik wil een steen in het water verleggen, iets van mijn dankbaarheid voor het leven, voor de inzet van dokters en verpleegkundigen laten zien, want ik weet hoe kwetsbaar het leven is.” Zo is het idee geboren om een loop te organiseren en dit te laten sponsoren ten behoeve van het onderzoek naar kanker. Zo – al brainstormend met 16 mensen- is Run with Courage ontstaan.

Run with Courage

Run with Courage is een Stichting die geld wil inzamelen voor onderzoek naar en voorlichting over een vrij zeldzame vorm van borstkanker, namelijk inflammatoire borstkanker. Inflammatoire borstkanker lijkt op een gewone borst ontsteking waardoor de diagnose vaak erg laat wordt gesteld. “Het komt vrij zelden voor en dan met name bij jongere vrouwen.” Het geld dat met de sponsorloop ingezameld wordt gaat naar INFLAME waarvan Hannekes oncoloog Carolien Schröder van het UMCG de hoofdcoördinator is. INFLAME is een project dat in alle ziekenhuizen van Nederland draait en het doel is om informatie te verzamelen over inflammatoire borstkanker om zo de diagnostisering en behandeling te verbeteren. “Ik ben diep onder de indruk van het medisch personeel. Om dag in dag uit toegewijd, professioneel en met een glimlach te werken is bewonderenswaardig.” vertelt Hanneke.

Voorlichting prioriteit

De Stichting zal niet alleen geld inzamelen maar wil ook voorlichting geven over (inflammatoire) borstkanker via de website www.runwithcourage.nl “Het zijn niet alleen vrouwen die we voorlichting willen geven, het liefst zou ik een poster naar alle huisartsen sturen waar puntsgewijs de symptomen van inflammatoire borstkanker opstaan, zodat ze het sneller leren herkennen”. De website, met onder andere een blog geschreven door Hanneke, gaat 1 februari de lucht in, en de Stichting is op zoek naar mensen die concreet iets willen doen: tekstschrijvers, web redacteuren, een video redacteur etc. “Ik ben slechts initiatiefnemer, door de behandeling heb ik niet alleen last van moeheid en gewichtsverlies maar ook van het zogenoemde chemobrein: gaten in je geheugen en een gebrekkige concentratie. Met meer mensen is er is nog zoveel meer mogelijk: dansen met moed, koken met moed …. “

Meer informatie over vacatures is te vinden op onze vrijwilligersvacaturebank.

Foto & Tekst: Jeanet Verveer.

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

De locatie van link050 is in verband met de Corona maatregelen alleen op afspraak te bezoeken. U kunt een afspraak maken via mail (bij voorkeur) of telefoon (maandag 13.00-17.00, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur).