Verbindt mensen en ideeën

De Wiershoeck / Marjan de Boer

Het eerste aangezicht in de zomerzon is verbluffend. Een oase van rust en natuurschoon midden in de Groningse wijk Beijum. We zijn op bezoek bij Stadsboerderij De Wiershoeck. De oude boerderij, met daarin de eigen bloembinderij, een atelier en winkels, wordt omringd door een prachtige tuin. De Wiershoeck heeft als doel om mensen, vanuit wat voor achtergrond dan ook, een zinvolle en fijne dagbesteding te bieden met behulp van allerhande activiteiten in en rond de boerderij.

We spreken Marjan de Boer. Zij is 35 jaar geleden als vrijwilliger begonnen bij De Wiershoeck (toen nog niet in Beijum) en nog altijd de drijvende kracht achter de Stadstuin.

 

Marjan, je bent hier zelf als vrijwilliger begonnen, wat trok je aan?

‘Ik had een jaar psychologie en een jaar geschiedenis gedaan. Ik had privé wat dingen meegemaakt en dacht ‘goh ik wil even heel wat anders’. En toen zag ik in de vrijwilligersvacaturebank De Wiershoeck (toen nog in zuiden van de stad), met kippen, bijen, hooiland en een moestuin. Ik kende dat allemaal niet en dat sprak me zo tot de verbeelding. Het was sprookjesachtig, rijen wortelen, preien, uien en ertussen waren ze aan het hooien. 
Tegelijk leerde ik veel praktische zaken van de natuur. Heel primair en mooi. Ik had daar nooit oog voor gehad, er ging een nieuwe wereld voor me open. Ik was verkocht en ben nooit meer weggegaan.’

Toen je begon was de opzet een kringloopbedrijf/moestuin, inmiddels is het aangesteld als leertuin door de gemeente. Wat houdt dit in?

‘Het is begonnen uit idealisme. In de begintijd (jaren 80) kreeg je nog subsidie van de gemeente voor dit soort projecten. Dat hield al snel op. We moesten veranderen. De dieren gingen weg en we probeerden een basis te leggen zodat we in ieder geval enige vorm van inkomsten hadden om te overleven. Een vorm van inkomsten was de verhuur van ruimte aan de natuurvoedingswinkel.’

‘Ondertussen waren we al een ‘vrijwilligersbedrijf’. Iedereen kon hier terecht. Van mensen met de diagnose dementie tot autisme. Maar eigenlijk was het altijd lastig het hoofd boven water te houden omdat we hier geen subsidie voor kregen. Toen bleek dat we dit via een PGB moesten aanvragen. Dit moesten we dan aan de mensen zelf vragen.’ 

In de praktijk leverde dit soms problemen op. Mensen voelden zich beoordeeld. Dat was juist het tegenovergestelde van wat De Wiershoeck beoogde. Marjan licht toe: ‘De insteek is juist dat iedereen welkom is als vrijwilliger, ongeacht zijn of haar achtergrond.’

Marjan heeft zich dan ook altijd ingezet om dit te veranderen. Deze inzet is begin dit jaar beloond. De gemeente heeft bij wijze van proef (in samenwerking met de RUG) de Wiershoeck als leertuin aangesteld. Dit betekent een andere manier van bekostiging zodat niet meer om een PGB gevraagd hoeft te worden. Iedereen is welkom zonder dat er labels hoeven te worden geplakt. 

‘Iedereen is hier welkom. Iedereen kan lekker meedoen. De een heeft deze kwaliteiten de ander heeft die kwaliteiten, dat loopt allemaal geweldig, SAMEN. Daar hebben we sinds januari erkenning voor gekregen!’

Dat is ook wat opvalt als je rondloopt bij De Wiershoeck. We spreken verschillende mensen en de achtergronden zijn enorm divers. De ene vrijwilliger is gepensioneerd en komt met name voor de sociale interactie en ‘het bezig zijn’. Een andere vrijwilliger is op latere leeftijd werkloos geworden, heeft wat psychische tegenslagen gehad en is daardoor bij De Wiershoeck terechtgekomen. 

Net zo kleurrijk als de bloemen, vertelt ook vrijwilliger Wilco zijn verhaal. Toen hij werkloos werd is hij op eigen initiatief hier gekomen. Hij is creatief, geniet van de natuur en krijgt bovendien kansen zijn kunsten, zoals het maken van boeketten, hier te ontplooien.

Een andere vrijwilliger is hier omdat het thuis niet zo lekker ging en even wat afstand en rust nodig had. Hoe dat beter te doen, dan met je handen bezig te zijn, even uit je hoofd en in het groen. Wat hierbij ook helpt is dat de vrijwilligers elkaar de ruimte geven, je mag praten maar het hoeft niet. Ieder op zijn/haar eigen manier.

Dat is het gevoel dat overheerst, dat er, zoals de diversiteit aan bloemen in de tuin, mensen aan het werk zijn. Iedereen is anders, ieder met zijn eigen verhaal, maar uiteindelijk hebben zij allen een plek in de grote tuin van het leven, die ‘De Wiershoeck’ heet. 

Vind jij het ook leuk om je handen uit de mouwen te steken in het groen te werken in een prettige omgeving? Meld je dan aan bij ‘De Wiershoeck’!

http://www.wiershoeck.nl

Tekst: Rik Mulder

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

link-050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.