Verbindt mensen en ideeën

Zonder stress werken

Na je pensionering ongeveer hetzelfde leuke werk blijven doen, maar dan zonder de vervelende taken die er altijd bij horen. Dit is wat Margriet voor ogen had toen ze met Stavoor belde. Stavoor is een organisatie die onder andere alfabetiseringscursussen voor statushouders aanbiedt. Inmiddels werkt ze al acht jaar als vrijwillig assistent bij de alfabetiseringslessen. Ze is niet de docent, maar degene die in kleine groepjes, of één op één met de studenten werkt.

Alleen de leuke dingen

Margriet heeft jaren voor de klas gestaan op een lagere school. “Het lesgeven vond ik erg leuk maar de administratie, het voorbereiden van de lessen in het weekend en al dat vergaderen maakte het zwaar en dat wilde ik niet meer doen. Dus toen ik met pensioen ging en wat met mijn vrije tijd wilde doen was het voor mij duidelijk: ik wil graag nog lesgeven maar niet meer de verantwoordelijkheid hebben. Dus nu werk ik samen met een docent die de lessen maakt en het overzicht heeft. Terwijl ik als assistent precies dat kan doen waar ik goed in ben en wat ik leuk vind. Het streng toespreken van de cursisten omdat ze bijvoorbeeld op tijd moeten komen, laat ik graag aan de docent over.“

Intensief

Margriet heeft gewerkt met groepen die al wat Nederlands spraken, maar op dit moment werkt ze met een groep die aanvankelijk nog geen woord Nederlands sprak. “Deze groep is vergelijkbaar met groep 3 van de lagere school. Net als bij kinderen is het bij deze volwassenen belangrijk waardering te tonen voor de vooruitgang hoe traag dat ook kan gaan. Het is intensief werk want je bent voortdurend aan het controleren, nakijken, herhalen en nog een keer herhalen. Nederlands is een moeilijke taal en vooral mensen die wat ouder zijn hebben er veel moeite mee. Wanneer er spanningen zijn, omdat bijvoorbeeld de familie nog in Syrië woont, of omdat er bombardementen zijn, kunnen deze mensen absoluut niets meer opnemen. Het was dan ook mooi om te zien hoe een man opknapte toen zijn familie eindelijk ook naar Nederland mocht komen”.

Geduld

Het feit dat Margriet een achtergrond in het onderwijs heeft maakt het werk makkelijk. Ze weet wat ze moet doen met het onderwijsmateriaal. “Verder moet je er tegen kunnen dat de mensen in deze basisgroep maar heel langzaam vooruit gaan. Sommigen hebben nog nooit een pen in handen gehad. Als je het gevoel hebt van ‘het schiet niet op’ dan moet je hier niet komen. Dit werk vraagt veel geduld.”

Verloren in een onverstaanbare wereld

Ondersteuning heeft Margriet met haar ervaring niet nodig. Ze vertelt van een bijeenkomst voor de vrijwilligers van Stavoor waarbij wel een leermoment voor haar in zat. Een Russische vrijwilliger sprak een tijdje Russisch om de anderen eens te laten voelen hoe het is om helemaal niets te verstaan of te begrijpen. Margriet: “Het was een bijzondere ervaring. Ik weet niet hoe de Syriërs zich voelen als ze hier binnen komen, maar ik voelde me verloren.”

Tekst: Jeanet

De vacature voor assistent alfabetisering vind je hier:

https://www.link050.nl/vrijwilligerswerk/vrijwilligersvacaturebank/?vacancy_id=10656

 

 

 

 

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

Link050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag- en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.