Buurtpreventie: wandelend contact met mensen

Op de wijkwebsite schreven ze het al: ‘Buurtpreventieteam een aanwinst voor Vinkhuizen’. Vrijwilliger Nathalie die zich bij de opstart zes jaar geleden gelijk aansloot bij het team noemt het ook een verrijking voor haarzelf. Daarover zegt ze: “Ik vind het leuk werk, er zijn geen verplichtingen, je bepaalt zelf hoe vaak en hoe lang je wandelt.” De afspraken worden via de whatsappgroep gemaakt: ‘ik wil vanavond op stap, wie gaat er mee?’  is voldoende. Simpel toch!

Oog voor elkaar

Ze vindt het samenleven in de wijk belangrijk: “Het is belangrijk dat we in de wijk oog hebben voor elkaar en met het team zetten we in op onderlinge verbinding. Het buurtpreventieteam is echt iets voor mensen die van wandelen houden en sociaal bewogen zijn. Je moet een beetje hart hebben voor de wijk.” Ze loopt -altijd samen met een ander- overdag of ‘s avonds door de wijk. “Wij observeren en constateren” zegt ze. Het team let op afval, kapotte stoeptegels of lantaarnpalen, geluidshinder, gedumpt zwerfafval en -minstens zo belangrijk- ze kennen de mensen en maken een praatje. Omdat Nathalie kapster is in Vinkhuizen kent ze sowieso veel mensen. Op de rug van de gele hesjes staat groot ‘Buurtpreventieteam’ dus de mensen in de wijk weten wie ze zijn en wat ze doen.

Hangjongeren

“We maken alleen maar leuke dingen mee”, vertelt Nathalie. “Het leukste vind ik het om in gesprek te gaan met hangjongeren. Ze zijn zich er vaak helemaal niet van bewust hoeveel lawaai ze maken. En als we met ze praten zijn ze best bereid om het volume wat omlaag te draaien.”
Het buurtpreventieteam werkt samen met WIJ en met de wijkpolitie. Over en weer ondersteunen ze elkaar. Het team tipt de WIJ als ze de indruk hebben dat op een bepaald adres extra hulp nodig is omdat tuin en woning er verwaarloosd uitzien en de WIJ laat het buurtpreventieteam bijvoorbeeld weten waar geklaagd wordt over hangjongeren.

Evenementen

Soms organiseert het buurtpreventieteam een event. “We hebben een keer in het tunneltje onder de rondweg door, (zeg maar de toegangspoort naar Vinkhuizen) gestaan met koffie en kippensoep. “Dat werd wel groot want er was ook een tv-ploeg bij. We wilden het tunneltje een veilig gevoel geven en mensen er ook op wijzen dat ze hun fietslicht aan moeten doen.” Een andere keer hebben ze samen met de kiosk van het Diamantpark een fietsveiligheidsdag georganiseerd. “Als je iets samen doet kan je het groter opzetten”. Nee, de leden van het  buurtpreventieteam zijn geen boa’s, het zijn gewone burgers die andere burgers een veilig gevoel willen geven, gewoon door rond te wandelen, mensen met elkaar te verbinden en aanspreekbaar te zijn.

Het team kan wel wat versterking gebruiken, dus als het je wat lijkt mag je mailen naar nathaliehielkema@gmail.com

Tekst en foto: Jeanet Verveer