Verbindt mensen en ideeën

Proeverij Vrijwillig Geluk

‘Vrijwillig geluk proeven’. Wat betekent dat? Om daarachter te komen, mocht ik meelopen met de ‘Proeverij Vrijwillig Geluk’, onderdeel van Let’s Gro Festival Groningen.

Let’s Go

We verzamelen in de grote Let’s Gro tent op de Grote Markt. De twee dames van Stichting Present zijn al aanwezig. Zij zullen ons begeleiden naar de verschillende vrijwilligerslocaties in de Stad Groningen. Als de groep compleet is valt pas goed te zien hoe divers de belangstelling is qua leeftijd en achtergrond. De eerste bestemming is het Forum (bibliotheek). Op weg hier naartoe ontstaan direct al mooie gesprekken tussen de ‘potentiële’ vrijwilligers. ‘Wat brengt jou hier’ ‘waar ben je naar op zoek’ en ‘wat vind je leuk’. Aangekomen bij het Forum wordt uitgelegd wat de werkzaamheden van vrijwilligers in de bibliotheek inhouden. Na een dankwoord, een tas (en hoofd) vol informatie werd de reis vervolgd naar de volgende bestemming: Vrijwilligersorganisatie Humanitas, gevestigd aan de Vismarkt.

Humanitas

Hier wordt duidelijk hoeveel er gebeurt op vrijwilligersgebied (www.humanitas.nl) en hoe geïnspireerd de mensen zijn die de projecten vormgeven. Zo vertelt Menno (samen met Wike) een inspirerend verhaal over ‘De Opstap’. ‘De Opstap’ helpt mensen die na een ziekenhuisopname tijdelijk een plek of hulp nodig hebben, en hier niet zelf in kunnen voorzien. Daarna is het de beurt aan Anouk en Marijn van ‘Oma’s Soep’. Anouk en Marijn zijn beide studenten. Zij merkten dat veel studenten graag een bijdrage willen leveren in de stad, maar niet de juiste vorm konden vinden. Daarom zijn ze zelf naar de markt gegaan, groente dat anders weggegooid zou worden opgehaald (duurzaam) en letterlijk doorgefietst naar buurtcentra om eenzame ouderen te vragen samen met hun soep te koken. Wij krijgen een ‘kijkje in de keuken’ en worden ook aan het werk gezet. Groente snijden voor-, maar ook letterlijk proeven van,-, ‘oma’s soep’.

Kunst en cultuur

Na een korte tussenstop bij Star, de vrijwilligerscommissie van studentenvereniging Albertus Magnus, komen we aan bij het Scheepvaartmuseum. Althans dat was het. Net voor onze aankomst was een persconferentie geweest waarin bekend werd gemaakt dat het scheepvaartmuseum zal veranderen in het Gronings Historisch Museum. De naam verandert, de vraag naar vrijwilligers niet. Met het statige historische pand op de achtergrond werd ons verteld over kunst, historie en de inzet van vrijwilligers hierin. Na deze scoop gaan we naar het ‘der Aa-theater’ in de Akerkstraat.

Theater

Hier worden we verwelkomd door zowel vrijwilligers van het theater als het Rode Kruis. Terwijl we in de theaterstoelen aandachtig zaten te luisteren naar de uitleg, viel een dame flauw in het publiek. Niet geheel toevallig zo zou blijken, aangezien van ons gevraagd werd hoe we hiermee om moesten gaan? Zo konden we zelf kort ervaren hoe het is om voor het Rode Kruis te werken.

Mamma Mini

Vervolgens zetten we onze voettocht voort naar de Oude Ebbingestraat. Hier had Mamma Mini, een kringloopbedrijf, haar tijdelijke pop-up store ingericht. Na een duidelijk uitleg welke vacatures voor vrijwilligers (van chauffeur tot aan kledingsorteerder) er waren, werden we uitgenodigd om zelf kleding te sorteren en in de rekken te hangen.

Link 050

Tot slot werd onze proeverij afgesloten op onze laatste bestemming: Link050. Hier werd door Hedwig toegelicht hoe Link050 je kan helpen als je aan de slag wilt als vrijwilliger. Je kunt zo binnenlopen zonder afspraak en dan wordt er samen met jou gekeken waar je het liefst mee aan de slag zou willen. De kans dat er iets leuks voor je bijzit is ontzettend groot, omdat er wel 800 verschillende vacatures zijn op allerlei verschillende gebieden.

Ervaringen delen

Vervolgens werden de opgedane ervaringen onder het genot van een kopje koffie of thee gedeeld. Vrijwel allemaal positief. Zo ook de ervaring van Miraya Rook (25), die ook graag na afronding van haar studie vrijwilligerswerk wil doen. Ze vertelt dat ze vooraf niet goed wist wat er met ‘proeverij’ bedoeld werd, maar dat ze blij verrast was hoe de middag verlopen was. Zeker de creatieve en ondernemende geest van Oma’s Soep sprak haar zeer aan. Ook Loes (39) vond het ‘leuker dan verwacht’. Ze geeft aan veel inspiratie te hebben gekregen van zowel de vrijwilligers die organiseerden, als die deelnamen. Daarbij geeft ze aan dat ze naast het prettige interactieve aspect, ze het ook als erg ‘laagdrempelig’ heeft ervaren.

En dat is een treffende conclusie van deze middag. Het was een laagdrempelige uitwisseling van inspiratie door-, en voor-, vrijwilligers. We hebben allemaal even mogen proeven van het ‘Vrijwillige geluk’ dat vrijwilligerswerk heet en het smaakt naar meer!

 

Delen of printen?

Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

Link050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag- en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.