Een sociaal duurzaam zelfbouwinitiatief

We staan op een open plek vlak bij de kinderboerderij in het Stadpark. “Vroeger was dit een skatebaan en een plek voor basketbal” vertelt Pieter van Dijken, vrijwilliger bij De Wandeling. Het is een plek waar de gemeente De Wandeling toestemming heeft gegeven om ‘iets’ te doen om een duurzame ontmoetingsplek te creëren. Deze ontmoetingsplek bestaat tot nu toe uit een leemoven, een tuin met permacultuur, een vijver met veel kikkers en een flink groot rond theehuis in aanbouw.

dav

Praktisch ingesteld

Pieter: “in eerste instantie heb ik mezelf opgegeven als vormgever en illustrator voor de website van De Wandeling. Maar ik timmer graag dus ik help nu mee aan het bouwen van het theehuis. Ik zit veel achter de computer ( Pieter is een zelfstandig ondernemer) en vind het fijn om in beweging te komen en met een groep mensen iets nieuws uit te proberen. Wij zijn allemaal heel praktisch ingesteld. Het mooie van De Wandeling is dat je hier kan komen en je zelf kan kiezen wat bij je past. Het moet hier natuurlijk passen maar we zijn er heel open in. Het is juist leuk om hier te ontdekken wat ieders kwaliteit en expertise is.” De Wandeling opereert zonder geld en is daar ook helemaal niet naar op zoek. Pieter: “Juist om dit zonder geld te doen vind ik leuk. Ook het theehuis zal niet commercieel zijn. We zijn aan het  kijken of we een samenleving neer kunnen zetten waar iedereen welkom is en waarbij financiën minder belangrijk zijn.”

Pizza’s

Dit betekent in de praktijk dat wat en hoe er gebouwd, gedaan of getuinierd wordt afhangt van wie er komt, wat diens talenten of interesses zijn en welk gratis materiaal voorhanden is. Van het theehuis staat al een laag muurtje opgebouwd uit stoeptegels. “Die hebben we daar verderop uit de grond gehaald” wijst Pieter. “Ik vind het leuk om uit te vinden hoe je zonder machine die stenen doormidden krijgt. Met een hamer en een stevige schroevendraaier is het gelukt. Het duurt allemaal wel langer.” Dat de dingen allemaal wat langer duren zegt Pieter wel vaker. Zo is de leemoven klaar, “maar” zegt Pieter lachend “We waren te ongeduldig om zes uur te wachten tot de oven heet genoeg was, dus was alleen de bovenkant gaar.”

Let’s Gro

Het is de bedoeling dat ze tijdens Let’s Gro (op 1 en 2 november), samen met bezoekers het theehuis gaan bouwen: Let’s build! Het raamwerk dat bovenop het muurtje komt is er al wel, dat moet er alleen nog bovenop gezet en vastgemaakt worden. Er komt een bandje en ze nodigen wat mensen uit. “Wij willen laten zien dat je kunt bouwen zonder dat er een cent aan te pas komt!”

Welke mensen heeft De Wandeling nodig?

Op deze vraag zegt Pieter onmiddellijk: “We hebben eigenlijk iemand nodig die 1500 kilo leem heeft, iemand die aan hooibalen kan komen en iemand die een aanhangwagen heeft of kan lenen!” Hij voegt er nog aan toe dat mensen die nieuwsgierig zijn en de handen uit de mouwen willen steken zeer welkom zijn.

Wil je meehelpen/denken/werken dan kan dat. De Wandeling zoekt  klussers en vervoerders en een lid van het communicatieteam.

Zie ook het programma van Let’gro

Tekst: Jeanet Verveer

Foto : De Wandeling