Eten en Ontmoeten

Er zijn 170 koks in Groningen die koken voor anderen. Dit – simpel gezegd – is de formule van Thuisgekookt, een organisatie die actief is in 9 steden. Thuiskok Sonja vertelt hoe ze ertoe is gekomen om dit te gaan doen: “Sinds ik alleen voor mezelf kook maak ik altijd teveel en ik had niet zo’n zin dat de volgende dag te gaan opeten. Toen kwam ik Thuisgekookt ( destijds heette het nog Thuisafgehaald) tegen en nu kook ik voor meer mensen.” Mensen kunnen een kok bij hun in de buurt uitkiezen, het eten ophalen, – het kan ook gebracht worden – en online betalen. Je kunt zelfs een abonnement nemen bij een (of meer!) thuiskoks.

Meer koks en meer eters

Sonja kookt voor zo’n abonnementhouder: “Deze meneer heeft diabetes en komt vanwege corona zo weinig mogelijk in een winkel. Ik kook sinds maart vier keer per week voor hem. Hij woont vlakbij, dus brengen is geen probleem. Ik doe het in van die wegwerpbakjes en in een tasje, zet het voor de deur neer bel aan en doe een paar stappen terug.”  Voor corona gebruikte ze bakjes die weer werden schoongemaakt, maar er is wel meer veranderd sinds de pandemie. Thuisafgehaald werd  Thuisgekookt omdat afhalen voor sommige mensen problematisch is geworden. Het aantal koks is sinds corona ook flink toegenomen, net als het aantal eters. Zo had Sonja zich in november vorig jaar al ingeschreven maar kreeg haar eerste klant pas eind maart. Veel mensen zijn voorzichtig geworden sinds de pandemie en willen niet meer naar de winkel. Dan is een thuiskok een goed oplossing. Sinds corona melden zich ook mensen aan als thuiskok buiten de 9 steden waar Thuisgekookt actief was.

Ontmoeten

Niet alleen het koken is belangrijk vertelt Sonja: “We maken ook een praatje, want als je vier keer per week bij iemand langs gaat, dan ontstaat er wel een band. Hij was gewend aan magnetron maaltijden en ik kook gevarieerd, met verse groente, vaak uit eigen tuin, dus dat was wel wat voor hem. Alsof hij elke dag in een restaurant at, zei hij. Ik vraag hem ook wat hij echt niet wil eten en wat hij heel graag lust. Zo heeft hij me een keer een recept opgestuurd van een Indische maaltijd die hij zich nog van vroeger herinnerde. Dit soort dingen maken het thuiskok-zijn zo leuk.”

Boretti fornuis

Behalve voor deze abonnementhouder kookt Sonja ook een keer per week voor een vriend en is er nog een stel dat een abonnement bij haar heeft. Voor hen kookt ze drie keer per week. Deze mensen werken in de zorg en hebben ‘s avonds geen puf meer om nog te gaan koken. “Ik heb een passie voor koken” zegt Sonja. Dat is te zien want in haar huiskamer staat een boekenkast met alleen maar kookboeken en in haar kleine keuken staat een echt 6-pits Boretti fornuis. Daar kan je wel een lekkere groentetaart op klaar maken! Sonja heeft altijd in de sportwereld gewerkt maar is nu aan het kijken of ze een opleiding Voeding en Diëtetiek kan gaan volgen. Het is niet de eerste keer dat iemand geïnspireerd door vrijwilligerswerk een andere kant op gaat met zijn of haar carrière.

Wil je je aanmelden als Thuiskok of zoek je een Thuiskok dan kan dat hier.

tekst en foto: Jeanet Verveer