Kinderen helpen bij techniek en wetenschap

In een voormalige school in de Dirk Huizingastraat is de Stichting De Jonge Onderzoekers (DJO) gehuisvest. Deze stichting is al een halve eeuw in trek bij voornamelijk basisscholieren die belangstelling hebben voor techniek en bètawetenschap. Met directeur Carleen Baarda (52) praat ik over het vrijwilligerswerk bij DJO.

De interesse is er al

De Jonge Onderzoekers is een actief activiteitencentrum en is een bekende kindgerichte organisatie in Stad en Ommeland. Het gebouw in het Stadspark is inmiddels verruild voor een pand in de Oosterparkwijk. De activiteiten en cursussen vinden buiten schooltijd plaats en worden  vooral door kinderen van 8 t/m 12 jaar bezocht. De kinderen worden  door zo’n 50 vrijwilligers begeleid. Carleen: “We hebben hier 9 afdelingen, van houtbewerken tot robotica. Elk kind kiest een afdeling naar eigen interesse en gaat daar aan de slag. Elk kind bedenkt zijn/haar eigen doel en maakt, in overleg met de groepsbegeleider, een plan en werkt hier zelfstandig aan.”

Vriendelijke benadering

De drempel bij DJO is laag en de kinderen die komen zijn gemotiveerd. De vrijwilligers brengen ervaring en enthousiasme in een bepaald vakgebied met zich mee. “DJO wil graag bij kinderen de belangstelling voor techniek en bètawetenschap verder aanwakkeren en verdiepen. Een kind werkt weliswaar aan zijn eigen werkstuk, maar wij leren het ook om zichzelf onderzoekende vragen te stellen: hoe zit iets in elkaar, waarom werkt het niet zoals bedacht is, hoe kom ik verder, wat is eerst nodig, enzovoort.” verduidelijkt Carleen. De begeleiding is serieus én ontspannend. Samen met het kind gaan de vrijwilligers al onderzoekend te werk. “Hierdoor  wordt bij het kind het zelfvertrouwen versterkt en ontwikkelt zich het sociale gedrag” merkt Carleen op. “Dat maakt het vrijwilligerswerk bij DJO ook zo aangenaam en leerzaam”.

Doorstroom

Deelnemers van DJO komen uit Stad en nabije omgeving, maar ook uit Friesland en Noord-Drenthe. De formule van DJO is populair en de mondkrant werkt: oud-cursisten vertellen over DJO aan hun kinderen, andere ouders kiezen DJO als vrijetijdsbesteding en ook vriendjes nemen elkaar mee. Cursisten van DJO waaieren uit over de gehele breedte van het Voortgezet Onderwijs: van VMBO tot en met Gymnasium. “Incidenteel nemen we waar dat oud-cursisten doorleren in de technische – of bètawetenschap, maar we volgen deelnemers niet nadat ze gestopt zijn bij DJO” glimlacht Carleen.

Kind staat centraal

De leeftijd van vrijwilligers van DJO varieert van 20 t/m 75 jaar. De zin om kennis en ervaring over te dragen hebben ze gemeen. Zij komen uit het bedrijfsleven of na een burn-out, zijn langdurig werkloos of  zijn gepensioneerd. Ook studenten doen mee. Vrijwilligers ervaren bij DJO dat ze (weer) collega’s  én iets om handen hebben. Carleen:“We vinden die diversiteit prachtig, want men leert ook van elkaar en coacht elkaar. Waar wij als DJO voor willen zorgen  is, dat het kind in alles centraal blijft staan. Klein voorbeeld: als een kind niet tot zijn recht komt in de eigen afdeling, dan is een overstap naar een andere afdeling mogelijk.”

Meer weten over DJO? Kijk dan hier

tekst: Gerard van Duinen

foto : Gerard van Duinen