Lachend en onder de verf naar huis

Bij buitenschoolse opvang Huis de B krioelt het van de kinderen. Ze spelen in de tuin of in de sportzaal, ze kijken film in de discozaal, spelen toneel op een echt podium, eten en drinken wat in de eigen huiskamer of schaven in het atelier aan een werkstuk. Liesbeth is er vrijwilliger in het atelier. Hier kan ze haar creativiteit kwijt en vindt ze haar weg naar meer zelfstandigheid.

Nieuwe doelgroep

Liesbeth kreeg aan het eind van haar studie Creatieve Therapie een spierziekte. Haar werkzame leven kwam stil te liggen. Maar ze wilde vooruit, vertelt ze, “ik wilde niet nog gehandicapter worden.” Ze vond vrijwilligerswerk bij het Hamelhuys, waar ze werkte met mensen die kanker hebben. Na anderhalf jaar zocht ze een andere doelgroep en vond die in het atelier van Huis de B.

Geheimpjes

Drie dagdelen per week helpt ze kinderen om hun droomwerkstuk te maken. “Ze hoeven hier niet te leren, leren doen ze op school, dit is een buitenschoolse opvang. Een tasje hoeft niet per se af te komen of perfect te zijn, het kan ook halverwege iets anders worden.” Van haar vraagt dat vooral geduld en aandacht. Haar uitdaging is: niet te veel helpen. Ze haalt plezier uit de dingen die de kinderen maken en soms ook aan haar cadeau geven, uit de geheimpjes die ze haar vertellen, uit een kind dat vraagt of ze met hem of haar wil spelen. Aan het eind van de middag fietst ze moe maar lachend en onder de verf naar huis.

Temperen

Ze werkt samen met Nienke, de betaalde medewerker, en dat voelt heel gelijkwaardig. “Ik ben heel vrij, ik mag zelf dingen aandragen, initiatief nemen. Ik sta ook regelmatig alleen bij de groep, zodat Nienke wat regelzaken kan doen.” Na drie jaar vrijwilligerswerk heeft Liesbeth haar zelfvertrouwen weer terug. En heeft ze geleerd beter met haar ziekte om te gaan. “Ik haal hier heel veel plezier uit, maar soms ben ik een beetje te enthousiast. Dan moet ik mezelf temperen en ja, dan moest ik wel eens afbellen. Nu ben ik veel meer in balans.”

Powervrouw

Ondanks de gelijkwaardigheid is er ook verschil. Als vrijwilliger zit Liesbeth niet bij vergaderingen, heeft ze geen mentorkinderen, voert geen gesprekken met ouders, wordt ze niet betrokken bij beslissingen. “Het is een andere laag van verantwoordelijkheden die ik wel graag wil en kan dragen. Ook op managementvlak. Dan sta ik echt in mijn kracht. Dan ben ik een powervrouw.” Dat is de reden dat Liesbeth na de zomer stopt met dit vrijwilligerswerk. Ze wil voor zichzelf beginnen, verantwoordelijkheid dragen voor een eigen onderneming met alle aspecten die daarbij komen kijken

Experimenteren

Er komt dus plek voor een nieuwe vrijwilliger bij Huis de B, iemand voor het atelier en voor het houtatelier. Liesbeth weet wel wat voor iemand dat moet zijn. “Iemand die niet te wild is, want dat zijn de kinderen al. En je moet genoeg overzicht hebben zodat de kinderen veilig kunnen werken. Voor iemand die wil uitproberen en experimenteren is hier ruimte om het werk naar eigen inzicht in te vullen.”

Kijk hier voor openstaande vacatures bij huis-de-b en kijk hier voor openstaande vacatures bij Hamelhuys.

Tekst en beeld: Leonie Barnier