Maaien, wieden en planten in de Hortus

Dankzij haar vrijwilligers staan de tuinen van het Hortus Botanicus in Haren er het gehele jaar mooi bij. Iedere dag staan ze klaar voor een onderhoudsbeurt; ze maaien het gras, wieden het onkruid en planten stekjes. Binnen zijn vrijwilligers enthousiast aan het werk in het café en bij de receptie. De Hortus bestaat bijna helemaal uit vrijwilligers. Tuinbaas Rick Mensink vertelt ons over de dagelijkse activiteiten van vrijwilligers en wat de Hortus in de toekomst hoopt te bereiken.

Een nieuw systeem

De Hortus telt momenteel ongeveer 50 vrijwilligers. Het werk is divers en flexibel. Dit moet ook wel, want de taken van de dag worden beïnvloed door het seizoen, het weer, en het aantal vrijwilligers. Dit maakt het organiseren van het vrijwilligerswerk ingewikkeld, vindt Rick. Daarom is de Hortus bezig met het herstructureren van haar vrijwilligersbeleid. “Zo zijn we nu bezig met tuinen die minder onderhoud vergen, zodat vrijwilligers kleinere taken krijgen.”

Rick hoopt een groep actieve vrijwilligers te werven. Door het aantal vrijwilligers te verminderen, hoopt Rick te voorkomen dat mensen zich een nummertje voelen. Voor hem staat het geven van persoonlijke aandacht centraal. “Mensen willen graag gehoord worden. Als je mensen af en toe een podium geeft, dat je met ze rond de tafel gaat zitten en even met ze praat, wordt dat erg op prijs gesteld.”

Sociaal contact

Voor veel vrijwilligers is het sociaal contact dat de Hortus biedt cruciaal. De meesten zijn reeds gepensioneerd en, naast het feit dat dit werk ze een mogelijkheid biedt om actief te blijven, houdt het ze ook onder de mensen. “Daarom beginnen we altijd met de pauze, zo rond negen of tien uur,” zegt Rick, “en dat kabbelt. Tijdens het kantinepraatje is de dynamiek van de groep goed te zien. Iedereen heeft het gezellig met elkaar.”

Tegenwoordig trekt de Hortus ook steeds meer jongeren. Zo werkt de oudste tuinierster, nu 92 jaar, vaak samen met studenten. Rick ervaart dit als positief. “Het is belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen en dat ze zich thuis voelen binnen de groep.”

Om het groepsgevoel te versterken, werken de vrijwilligers vaak samen. Ze worden dagelijks ingedeeld in groepen die worden aangestuurd door vrijwilligers met ervaring in hovenierswerk. Omdat de groepen snel veranderen en er vaak nieuwe vrijwilligers binnenkomen, biedt het werk veel mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten. Toch blijven veel vrijwilligers ook wat langer hangen en zijn velen inmiddels vertrouwde gezichten geworden. Zo ontstaan er ook sterke vriendschappen.

Vrijwilligers gezocht

De Hortus is op zoek naar mensen die graag een dag per week aan de slag willen met kleinere taken binnen de tuinen. Het echte hovenierswerk wordt overgelaten aan professionals.

Heb je geen groene vingers? Rick is ook dringend op zoek naar timmermannen- en vrouwen, technici en vrijwilligers die graag rondleidingen geven. Ervaring is geen vereiste, maar enthousiasme voor botanische tuinen is een pre.

Voor Hortus Botanicus Haren hebben we momenteel drie vacatures open staan: Medewerker Educatie, Horeca Medewerker en Algemeen Medewerker

Meer weten over De Hortus? Kijk dan hier.

Tekst: Renée Langenhuijsen

Foto: Hortus Haren