Samen aan de slag bij de Kledingbank?

Buiten is het mistig en er is bijna niemand op straat. Op de Ulgersmaweg moet ik even zoeken naar de ingang. Eenmaal binnen bij Kledingbank De Zeecontainer klinkt geroezemoes en word ik vriendelijk begroet door Natascha Snoek (44) en haar man (48). Zij is de oprichtster van de Zeecontainer. Hier kan je gratis kleding en schoenen halen. “Dan heb je het er maar druk mee” opper ik, maar Natascha reageert onmiddellijk “Ja en nee, want mijn man en zoon doen ook mee en er zijn hier nog meer vrijwilligers en 7 stagiaires.

Hoe kwam je er toe om dit te gaan doen?

“Ik deed vrijwilligerswerk bij de Voedselbank in de Stad. Daar hangt In een zeecontainer kleding voor de eigen bezoekers. Ik zag echter dat er veel meer vraag is naar gebruikt textiel door huishoudens met een krappe beurs. Ik schat dat aantal op 17.000. Kleding bij kringloopwinkels is doorgaans prijzig. Met een niet-commerciële kledingbank kon ik wel iets doen voor de medemens. Dat heb ik opgepakt.”

Dat lijkt me een uitdaging.

Natascha: “Ik heb ooit de mbo-maatschappelijke dienstverlening gedaan, omdat ik heel graag met mensen omga en er mee wil werken. Als ik iets belangrijk vind, dan pak ik dat aan. Zo ging het ook met de kledingbank: ik wist wat ik wilde, heb een plan en begroting gemaakt en een locatie werd gevonden. In april 2015 was de stichting een feit en bleek de gemeente bereid de vaste lasten te subsidiëren. Onze deur ging op 11 januari 2016 open”.

En? Ging het lopen?

“Ja zeker. Kijk, ik ben een Petra Precies, alle kleding wordt gesorteerd op kleur en maat en we maken het hier gezellig. De kleding is gratis en we hebben ook schoenen en seizoensspullen. Inmiddels heeft De Zeecontainer een goede naam en mensen komen ook terug. We zijn bekend met elkaar, lief en leed wordt gedeeld. Daar is ook ruimte en tijd voor”. Omdat de kledingbank niets verdient, is er ook geen geld voor iets extra’s als de aankleding, kledingrekken, verf, vloerbedekking. Daar zorgen dan donateurs en sponsoren voor. Dat de loop er is, blijkt uit de cijfers: In 2016 werden 350 huishoudens bereikt, dit jaar zijn dat er al ruim 1100.

Bevalt De Zeecontainer jou nog steeds?

“Ja hoor, er zijn momenten waar ik kippenvel van krijg, zoals toen een zwervende bezoeker die hier nieuwe schoenen vond, ons eerst een bakje water vroeg om zijn voeten te wassen”. Natascha neemt de negatieve verhalen van bezoekers niet mee naar huis; zo nodig verwijst ze door. Enthousiast is zij over het vrijwilligersteam: “Dat team stáát en bestaat uit vrouwen én mannen, die elk naar eigen vermogen meewerken. Het leukst vind ik dat De Zeecontainer mensen “lucht” geeft. Elke dag weer en daar word niet alleen ik héél blij van.” In de motregen vervolg ik al fluitend mijn weg.

Wil je ook graag vrijwilliger worden bij deze bijzondere organisatie? Lees de vacature en wordt actief.

Meer weten over De Zeecontainer kijk dan hier.

Foto en tekst: Gerard van Duinen