Stadjers Hand in Hand

In het project Stadjers Hand in Hand (SHH) worden Stadjers die van de voedselbank afhankelijk zijn gecoacht door andere Stadjers met als doel ze hun leven weer op te laten pakken. In 2016 gingen ze van start met 10 koppels, inmiddels is er een team van 25 coaches. Projectleider van SHH is Mirjam Nagelmaker. Zij loopt rond bij de voedselbank en schrijft gemotiveerde mensen in  die ze vervolgens aan een coach koppelt. De methode werkt: 70 à 80% van de cliënten heeft na een jaar coachen de voedselbank niet meer nodig.

We zijn gelijkwaardig

We spreken met coach Dimitri die dit vrijwilligerswerk sinds oktober 2019 doet. Dimitri is controller bij een groot bedrijf in Groningen. Hij is dus iemand met inzicht in getallen, cijfertjes, iemand die de financiën goed in de gaten kan houden. Wat brengt hem ertoe coach te worden bij SHH? Dimitri: “Ik had al langer het gevoel dat ik iets wilde doen voor mensen maar ik wist nooit goed wat. Afgelopen zomer zag ik een documentaire over de voedselbank hier in Groningen. Daar kwam SHH ook in voor. Het spreekt me aan dat je contact hebt met iemand of met een gezin”.  Als het om de cijfertjes gaat is Dimitri een professional maar coachen is toch wel een ander vak. Hij vindt het juist een meerwaarde hebben dat de coaches van SHH geen professionals zijn. “We zijn gelijkwaardig, meer een soort buddy want we staan naast degene die we ondersteunen. We doen het samen, zo van ‘kom op, dat gaan we samen even regelen’”.

Het Systeem

Dimitri heeft inmiddels één cliënt ondersteund bij het helder krijgen van de financiële situatie. Naar aanleiding van zijn ervaring met deze cliënt zegt Dimitri: “Het systeem is vaak onduidelijk en genadeloos. Mensen krijgen  het gevoel dat iedereen tegen hen is of dat het hun nooit gaat lukken om eruit te komen en raken geïsoleerd omdat het voor hun gevoel niet uit te leggen is hoe het zover is gekomen. Ze raken het overzicht kwijt en durven hun post niet meer open te maken. Dat is begrijpelijk. Als buitenstaander is het makkelijker om er zakelijk naar te kijken”. Dimitri heeft vanuit zijn vak ook het gevoel dat het toch mogelijk zou moeten zijn om de financiën op orde te krijgen, zodat je de voedselbank niet meer nodig hebt. Dat is voor hem ook een motivator om dit werk te doen.

Zelfvertrouwen

Met zijn cliënt die hij binnenkort voor het eerst sinds het begin van de lockdown weer zal opzoeken gaat het inmiddels beter. “Ze heeft rust gekregen en daar ben ik tevreden over. Ze is ook zelfverzekerder geworden, ze gaat bijvoorbeeld zelf bellen als ze iets wil weten en ik hoop dat ze een volgende stap richting werk ook gaat zetten.”

Gevraagd of hij voor zichzelf iets aan het coachen heeft gehad vertelt Dimitri dat het hem wel aan het denken heeft gezet. “Soms doe ik uitgaven waar ik niet minder om hoef te eten terwijl het voor anderen een weekbudget of zelfs vier weekbudgetten zijn.”

Informatie  voor toekomstige coaches of cliënten vind je op de website https://stadjershandinhand.nl/

Foto en tekst: Jeanet Verveer,  juni 2020