Toegankelijk Groningen

Toegankelijk Groningen is een werkgroep die de gemeente adviseert en helpt bij het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een handicap. Toegankelijkheid moet je dan zeer breed opvatten: kan je met een rolstoel over de drempel? of met een scootmobiel in de lift?  is een uitzending ondertiteld? een gebarentolk aanwezig of een website begrijpelijk? Leden van de werkgroep zijn allemaal ervaringsdeskundigen, ze hebben allemaal een handicap.

Inclusieve samenleving

Marlieke de Jonge (stafmedewerker empowerment bij Lentis) is al een groot deel van haar leven bezig met ruimte maken voor diversiteit. Marlieke: “De samenleving kan niet omgaan met mensen die er niet in passen. Daarom is er sprake van handelingsverlegenheid en onmacht. Ik noem dat het maatschappelijk parkeergaragebeleid. We zetten de mensen met een medisch etiketje ergens neer dan hoeven we daar niet meer over na te denken. Dat is geen inclusieve samenleving.”

Gelijke kansen

De gemeente Groningen heeft de werkgroep opgericht naar aanleiding van de ratificatie van het VN verdrag gelijke rechten voor mensen met een handicap in 2016.  “Ik noem het gelijke kansen” zegt Marlieke. De werkgroep bestaat uit ongeveer twaalf  mensen en wordt ondersteund door een ambtenaar van de gemeente. Marlieke: “We missen iemand met een verstandelijke beperking, alle andere handicaps hebben we wel in huis. Het zou ook fijn zijn wanneer er mensen uit Ten Boer en Haren mee zouden willen doen want ook daar is natuurlijk van alles aan de hand.”

Wat doet een handicap met je?

Marlieke: “Ik zit hier zelf vanwege een psychische handicap, maar eigenlijk heb ik drie handicaps want ik zie heel erg slecht en lichamelijk mankeer ik ook van alles”. Ze lacht: “Ik kan niet tussen mijn handicaps kiezen.”  Verder legt ze uit wat het kenmerk is van een handicap: het gaat niet over, je hebt er elke dag last van en het levert voortdurend problemen op als je gewoon mee wil doen.

Over scootmobiel en ondertiteling

De werkgroep ( die wel wat weg heeft van een actie groep, Marlieke noemt het haar familie)  is op dit moment bezig met het probleem van de scootmobiel die niet in de lift van Forum Groningen kan “Ze moeten ons er altijd in een vroeg stadium bij halen” zegt Marlieke. Verder zijn ze zijn bezig met de website van het UMCG: is die wel toegankelijk voor bijvoorbeeld laaggeletterden of mensen uit een ander land? “Als wij de expertise zelf niet  in huis hebben zoeken we dat elders. We willen ook RTV Noord ondertiteld hebben. Het is te gek dat de regionale zender niet toegankelijk is voor iedereen. Nee, wij gaan geen boze brieven schrijven, daar verpest je je netwerk mee.  (Je zou ze met de koppen tegen elkaar slaan al die eigenaars van fietsen op je blinde routes …. maar dat doen we niet.”)

Verstandelijke beperking

“Degene met een (lichte) verstandelijke beperking die erbij komt mag met iets komen waar hij of zij tegen aan loopt, waar ze wat mee wil, want zo werken we allemaal. Die persoon mag best een begeleider meenemen, wij zijn immers gewend aan gebarentolken en hulphonden.”

Wil je meer weten over de werkgroep Toegankelijkheid kijk dan hier.

Tekst en foto: Jeanet Verveer