Trashless maakt afval opruimen leuk

Plastic afval is tot in de diepste plekken van de oceanen te vinden en de magen van zeedieren zitten er vol mee. Toch kunnen we positief blijven, laat Rosa Leijdekkers met Trashless zien: door mee te doen met activiteiten rondom afval opruimen leer je nieuwe mensen kennen, ben je in beweging, kom je buiten en heb je boven alles een boel plezier. “Het moet vooral leuk zijn, anders word je al snel gedemotiveerd. Ik merk dat mensen echt blij en energiek worden van de evenementen die we organiseren.”

In beweging komen

Toen Rosa twee jaar geleden alleen begon met het oprapen van zwerfvuil rondom Amsterdam merkte ze die demotivatie zelf: “Ik voelde me te klein om écht iets aan het probleem te doen. Eigenlijk wil je dan je kop in het zand steken, maar ook dat lukte me niet. Toen ging ik op zoek naar andere motivaties.”

Wat begon met trash dates, waarbij mensen gezamenlijk in de stad afval oprapen, groeide al snel uit tot een platform met een breed scala aan activiteiten. Denk aan bingo met opgeraapt zwerfvuil, beach clean-ups en het aanschrijven van bedrijven over hun verpakkingsmaterialen. Het hoogtepunt van het jaar is het Trashlesstival. Een eendagsfestival met activiteiten, lezingen en workshops; zoals het maken van kunstwerken uit verzameld zwerfvuil. Uiteraard vergezeld met goede beats van uit afval vervaardigde instrumenten.

Niet alleen op straat, maar ook online heeft Trashless een duidelijke impact. “Op de Trashless website kunnen gelijkgestemde mensen elkaar vinden en eigen initiatieven opzetten en verspreiden. We hebben een stappenplan hoe je zelf een clean-up of documentaireavond organiseert en hoe je zo veel mogelijk mensen daarbij betrekt. Ook worden er op de website allerlei praktische tips gedeeld om je eigen afval verder te verminderen.”

Samen groot

Door het afvalprobleem samen met anderen aan te pakken en contacten over de hele wereld te leggen is het eerdere gevoel van machteloosheid verdwenen: “Er is altijd iets wat je kunt doen. De oplossing voor de enorme plastic soep is heel veel kleine acties met heel veel mensen tegelijk. Zodra een kritieke massa hiermee bezig is verschuift er iets. We kunnen dit met elkaar oplossen.”

Trashless heeft in korte tijd al veel voor elkaar gekregen en nieuwe ideeën blijven nog steeds komen. Zo gaan ze binnenkort mensen opleiden om initiatieven in hun eigen omgeving op te zetten. Dit gebeurt in teams met deelnemers van over de hele wereld, die hierdoor een goed beeld krijgen van de globale impact van het plasticprobleem.

Wereldwijde beweging

Aangezien er zo veel gebeurt, is het niet vreemd dat Trashless extra vrijwilligers kan gebruiken. Er worden o.a. mensen gezocht om berichten voor social media te schrijven, activiteiten te promoten, om verslag te leggen van evenementen en om interviews af te nemen. “We zoeken enthousiaste mensen die zelfstandig kunnen werken omdat we vooral online met elkaar overleggen. Het leuke daarbij is dat je deel uitmaakt van een movement en je vrienden maakt die een schone planeet ook heel belangrijk vinden. Je draagt samen met anderen echt bij aan het maken van een verschil.”

Lees hier voor meer informatie over Trashless.

Tekst: Ayla Kangur
Foto: Trashless