Tuinieren in de Hoogte

In de stad  hebben al heel wat oude schoolgebouwen een andere bestemming gekregen. Denk aan Backbone in Vinkhuizen of de Biotoop in Haren. Het zijn  plekken geworden waar Stadjers met veel creativiteit en weinig geld iets nieuws uit de grond stampen. Zo is in een oude lagere school in de Hoogte sinds 2016 Edanz te vinden. Bij Edanz kan je dansen, yoga doen, vergaderen, met keramiek werken, eten, jezelf ontwikkelen, gezellig met mensen praten en je kan er nu ook tuinieren.

Permacultuur

Jonel en Kees praten enthousiast over de tuin die ze hebben aangelegd.“We zijn in het voorjaar 2018 begonnen. Het was een graswoestijn met een paar bomen langs de lokalen, dat hebben we aangepakt. Het ontwerp werd door een vakvrouw gemaakt en financieel zijn we van verschillende kanten geholpen.We werken er elke donderdagmiddag. Ook als het regent gaan wij door, we hebben nog geen donderdag overgeslagen” waarschuwt Jonel. De tuin is aangelegd volgens de principes van de permacultuur . Dit houdt in dat wat je uit de grond haalt je er ook weer in terug brengt en dat liefst op een zo duurzaam mogelijke manier.

Grote lijnen en details

Jonel heeft Kunst Cultuur en Media aan de RUG  gestudeerd en vertelt dat ze het best wel leuk vindt om zich bezig te houden met subsidies voor Edanz  en dergelijke  maar dat haar dat niet genoeg is. “Ik wil ook iets doen of maken en de tuin is perfect daarvoor.” Zij heeft een participatiebaan bij Edanz en werkt 24 uur, waarvan één middag  in de tuin. Kees (voor zijn pensioen werkte hij als ICT-er bij de RUG) werkt ongeveer twee en een halve dag bij Edanz. Twee dagen werkt hij als klusjesman, waarin hij zich onder andere kan uitleven op dakgoten, lampjes of een leiding die vervangen moet worden. Daarnaast werkt hij dus een halve dag in de tuin.“Ik ben meer van de details, Jonel houdt de grote lijnen in de gaten.”

Schakel tussen Edanz en de wijk

De tuin is lang en smal (ongeveer 5 bij 30 meter) en ligt aan de buitenkant van het gebouw. “Wij zijn de schakel tussen Edanz en de wijk“, vertelt Kees. “Omdat wij daar elke donderdagmiddag aan het werk zijn leren mensen uit de wijk ons kennen. Zij vragen ons wat er eigenlijk bij Edanz gebeurt en wij geven de groenten weg zo van ‘wil je een bos wortels mee? Of een pompoen?’. Deze zomer hadden we een goede oogst van wortels, boontjes, aardbeien, snijbiet, van alles.“

Fruit en groente

We lopen even over het kronkel paadje door de tuin en Kees en Jonel wijzen, “Kijk daar staat warmte minnend fruit, hier staan vijgen, de groentebedden zijn daar, aan het eind komen nog regentonnen, en daar verderop moet nog een terrasje komen” Jonel: “Het zou fijn zijn wanneer er nog iemand bij komt, het is belangrijk dat dit breed gedragen wordt. Vooral in het voorjaar is er veel te doen en het zou fijn zijn wanneer er dan een flink team is.” Kees vertelt dat hij er ook graag een klusjesmaatje bij krijgt, “Want de vorige twee zijn ermee opgehouden omdat ze een baan kregen”.

Meer weten over Edanz? Kijk dan is hier.

tekst en foto: Jeanet Verveer