Vrijwillige wijkenergiecoaches gezocht

‘Hoe krijgen we onze energierekening omlaag?’ is een vraag die ongetwijfeld bij meer huishoudens leeft. Zeker in deze tijd van stijgende gasprijzen. De verwarming een graadje lager zetten of alle lampen achter je uitdoen zal vast wel helpen. Maar waarom er geen expert bijhalen? In de vorm van een (gratis) vrijwillige energiecoach?

De energiecoach

Een energiecoach is iemand, die samen met jou door het huis loopt en je advies geeft over kleine energiemaatregelen die ervoor zorgen dat je minder energie gaat verbruiken. Meestal komen ze met z’n tweeën. Je kan vragen stellen over isolatie, je energierekening, en verwarming. Ze kijken of er warmte lekt, hoe je slim kunt ventileren, welke apparaten energie slurpen en hoe je water kunt besparen. En heb je grotere plannen als zonnepanelen op het dak dan kan je daar ook met hun over praten of ze verwijzen je door naar experts. Ze zijn er voor opgeleid. Tijdens het bezoek wordt gekeken wat er nodig is en aan de hand van het advies van de energiecoach wordt de inhoud van een gratis energietas samengesteld en op een later tijdstip bezorgd. Hierin zit bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips en LED lampen, bij elkaar ter waarde van €50,-  Dan kan je een begin maken met het verduurzamen van je huis.

De uitvalsbasis

Het project staat of valt met de vrijwillige energiecoaches. Leoni Bijhold van Werkpro*) begeleidt de coaches die in Beijum en Lewenborg actief zijn. De uitvalsbasis van de energiecoaches wordt de kringloopwinkel aan de Claremaheerd. “We zijn aan de slag om hier een zichtbare plek te creëren. Mensen kunnen binnenkort vrijblijvend aansluiten voor koffie, elkaar ontmoeten, samen sparren over  duurzame thema’s en zich misschien zelfs aansluiten bij de energiecoaches.”

De cursus

Leoni heeft momenteel één coach en 37 aanvragen voor een huisbezoek. “De aanvragen blijven binnenstromen”  zegt ze. Wat voor mensen heeft ze nodig? Leoni: “Ik zoek mensen die sociaal zijn, affiniteit hebben met duurzaamheid en zich er minstens 12 uur per week voor willen inzetten “ Aankomende energiecoaches krijgen een cursus aangeboden zodat ze weten waarover ze praten als ze bij mensen op bezoek gaan. De cursus is praktisch en technisch maar besteedt ook aandacht aan communicatieve vaardigheden. Je moet immers de boodschap goed over kunnen brengen. Leoni vertelt dat Werkpro inzet op re-integratie: “Als mensen een tijd als energiecoach hebben gewerkt, bijvoorbeeld in de vorm van een Participatiebaan en ze willen ergens betaald aan de slag dan zetten wij ons, als Werkpro, voor ze in. Maar mensen die als vrijwilliger energiecoach willen worden zijn natuurlijk even welkom.”

Samenwerking

Het project om wijken te helpen te verduurzamen is een samenwerking tussen Werkpro, energie coöperatie Grunner Power en het energieloket van Gemeente Groningen. Heb je belangstelling om Wijk-energiecoach te worden (en dit kan dus in je eigen wijk) dan vind je hier de vacature en het mailadres waar je je sollicitatie naar toe kan sturen.

*) Werkpro ondersteunt mensen die aan het werk willen en daar wat hulp bij kunnen gebruiken.

Tekst en foto: Jeanet Verveer