Honderd procent plezier

Voor me zit een vrouw nonchalant met haar benen over elkaar op een stoel.
Haar armen leunen op haar bovenbenen met in haar hand een halfvol kopje thee.
Eventjes haalt ze haar schouders op en laat ze abrupt weer vallen.
Een paar keer – bijna niet te horen – tikt ze met het puntje van haar hak op de vloer.
Met haar hand friemelt ze even aan haar oorlel.

Ik maak notities van de subtiele gebaren die Alice maakt, terwijl ze wordt geïnterviewd door Laila. Dit is de eerste opdracht die we krijgen op de cursus Zien, Horen en Schrijven als een reporter. Een cursus die vrijwilligers via Ontwikkellink gratis kunnen volgen. Alice Faber, de trainer van de cursus, is reisjournalist, theatermaker en schrijft columns. Vijf vrijdagmiddagen worden we aan haar kritische, maar opbeurend blik onderworpen om betere schrijvers te worden. Haar motto van deze cursus is: 100% plezier.

Tragikomedie

De opdracht voor de derde les is: schrijf een reportage van een evenement. We luisteren naar de meest uiteenlopende verhalen. Zo heeft Monique een verhaal geschreven over het avontuur met haar moeder van 80 die haar tweede boosterprik moet halen. Monique is mantelzorger en moet geregeld mee op medische bezoekjes. Halverwege het verhaal liggen wij slap van het lachen. Op het eind krijgt ze een daverend applaus. ‘Alles zit erin’, zegt Alice. ‘…de ergernis richting de bureaucratie, de relatie met je moeder, het drama met familie. Er zit zoveel herkenbaars in dit stuk.’

Een smakelijk verhaal

Zelf heb ik een review geschreven over een koffietentje waar ik een stukje citroen meringue taart heb gegeten. Een korte passage:

De citroenvulling is friszuur van smaak en heeft een smeuïge textuur. Daarbovenop ligt een zacht dekentje van meringue dat licht is getoast aan de bovenkant. Dit alles wordt gedragen door een bodem van korstdeeg die zowel kruimelig als stevig aanvoelt en boterig smaakt. Ik geniet tot de laatste hap van dit heerlijke taartje.

‘Je krijgt echt het idee dat de smaakpolitie langskomt’, zegt Alice. ‘De deftige mevrouw komt even het taartje proeven’, voegt ze toe.

Dit is de flow van de cursus: we krijgen verrassend huiswerk mee, lezen onze inspirerende verhalen aan elkaar voor en voorzien elkaar van opbouwend commentaar. Het enige wat wij als cursisten vinden ontbreken is een vervolg, want het was inderdaad 100% plezier.

Tekst Marilisa van Herksen
Foto Alice Faber