Senioren voor Senioren

Seniorweb is een landelijke organisatie met plaatselijke afdelingen die senioren helpt om vaardiger te worden met computer, laptop, iPad of smartphone. Ook met computer problemen kan je op het inloopspreekuur komen, dat overigens ook door senioren bemand wordt. In de Semmelstee  zijn op donderdagmiddag vrijwilligers aanwezig die kunnen helpen met fotobewerking, internetbankieren, onderhoud, social media, veiligheid enzovoort. Seniorweb heeft 150.000 leden. De vele vrijwilligers spelen een belangrijke rol bij het digitaal vitaal houden van ouderen.

Strippenkaart

We spreken Pieter Houwing (77) die al 15 jaar, sinds zijn pensionering, als vrijwilliger op het inloopspreekuur aanwezig is. Hij legt uit hoe het werkt: “De mensen kunnen een strippenkaart kopen voor 20 euro, daar kunnen ze 5 keer van komen, per keer ongeveer anderhalf uur. We komen allerlei soort problemen tegen. Het is de klant die bepaald. Soms zijn er mensen die een bepaalde voorkeur hebben, bijvoorbeeld voor de browser Edge en ja dan krijg je Bing als zoekmachine, dat vind ik niks, maar dan helpen we ze natuurlijk ook.” Verder heeft iedereen zo zijn talenten. Pieter wijst naar een andere meneer die verderop in gesprek is met een klant: “Hij is onze Apple-expert.”

Eén op één

Vroeger gaf Seniorweb Groningen ook cursussen, maar sinds dit jaar doen ze dat niet meer, het is nu een inloopspreekuur. “Iedereen heeft zo z’n eigen merk laptop en programma’s, dan is het heel lastig om in het algemeen iets te zeggen want het ziet er vaak net even anders uit en dan hebben mensen er niets aan. Je kan beter één op één werken, zo kan je bijvoorbeeld voor iemand Windows10 in een aantal keer behandelen, als een soort privé cursus.”

Hoe is Pieter er toe gekomen om dit werk te gaan doen?

Pieter werkte op de analistenschool, later werd dit de afdeling Laboratoriumtechniek waar op een gegeven moment de computers in beeld kwamen. “In de jaren tachtig zei een collega van me dat ik me maar eens moest verdiepen in computers. Hij is na zijn pensionering dit vrijwilligerswerk gaan doen en toen ik gepensioneerd raakte ben ik dat ook gaan doen. Ik heb het meeste mezelf geleerd en soms heb ik een korte cursus gedaan voor specifieke dingen, bijvoorbeeld het Excel onderdeel van het officepakket. Ik heb de basis cursus XP gedaan, verder Vista, een cursus fotobeheer, Picasa dat niet meer bestaat en fotobewerking. Kort geleden heb ik ook een iPad aangeschaft.”

Internetcafé

Pieter is ook aanwezig tijdens het internetcafé in Maartenshof en zingt daarnaast ook nog in een koor. “Zo is mijn week behoorlijk vol”, glimlacht hij. “We kunnen altijd vrijwilligers erbij gebruiken. We zijn nu met 14 man/vrouw. Het is best lastig om vrijwilligers te krijgen, dat terwijl de gemeente het belangrijk vindt dat ook senioren digitaal vaardig zijn. In september ben ik alle vestigingen van WIJ langs geweest met een flyer. De Seniorenomroep heeft ook een paar keer aandacht aan ons besteed.

De Semmelstee is een mooie plek, wil je meer weten kijk dan hier.