Vrijwilliger Duo-fiets Woonzorgcentrum Mercator
Sarina Veenstra is coördinator activiteitenbegeleiding en ze staat mij bij de deur van het woonzorgcentrum Mercator op te wachten voor het interview. Ik word allerhartelijkst ontvangen. We stappen binnen in de ruime en gezellige hal die ook dienstdoet als activiteitenruimte. Die zit vol met bewoners die ik zie genieten van het optreden van een pianist en een zangeres. Ik val met mijn neus in de boter zo op de dinsdagochtend. Sarina stelt mij voor aan Eric Hofstee. Met Eric ga ik praten over de vrijwilligersvacature Duo-Fiets Bestuurder.
Zingeving, plezier en ontspanning
“Waarom ben je dit vrijwilligerswerk gaan doen?”, vraag ik aan Eric. “Ik werk al 36 jaar bij de Spoorwegen en wil buiten dit werk om iets anders doen. Voor zingeving en plezier voor mijzelf en voor de mensen met wie ik werk. Ik heb al 15 jaar ergens anders gewerkt als vrijwilliger en sinds 1 jaar doe ik dit vrijwilligerswerk op de duo-fiets.”
“Mijn ouders hebben ook in een instelling gewoond. Mijn moeder had dementie en mijn vader had lichamelijke problemen. Ik zag dat er heel veel gedaan werd vanuit de instelling, maar het naar buiten gaan was toch vaak afhankelijk van de familie. Het is belangrijk dat mensen er even uit kunnen, naar buiten kunnen. Het is mooi dat ik dat nu voor deze bewoners kan doen. En ik vind het heerlijk om te fietsen, de wind in de haren te voelen en het geeft mijzelf ook ontspanning.”
Meer dan naar alleen naar buiten gaan
In het gesprek met Eric blijkt dat hij er wel meer van maakt, dan alleen even naar buiten te gaan. Bij iedere fietsroute die Mercator heeft uitgezet, heeft Eric een verhaal bedacht. Eric: “Ik sta met de bewoners stil bij wat we onderweg zien. Ik vertel iets over de planten, hoe ze heten, wanneer ze in bloei staan. We bekijken de bloemen en plukken soms ook een bloem die de bewoner dan weer thuis in een vaasje in de kamer zet. Ik vertel iets over de vogels die we onderweg tegenkomen. Als iemand de wind wil voelen, pak ik de route langs het kanaal. Vaak pak ik ook de groene route van Kardinge. Daar is van alles te zien. Niet iedereen doet dit zo, maar ik vind dit mooi op deze manier.”
Bewoners knappen ervan op
Eric merkt dat de bewoners opknappen van de fietstocht en de aandacht. “Er is minder verveling omdat ze naar buiten zijn geweest en er echt even uit zijn geweest. Ze maken wat mee en hebben wat te vertellen als ze weer terugkomen. Ik merk dat mensen het gevoel hebben dat ze weer meedoen. En dat ze meer ontspannen zijn.”
De kunst is om er een leuke tijd van te maken
Op mijn vraag of je speciale eigenschappen moet hebben om dit vrijwilligerswerk te doen, geeft Eric aan dat hij wil dat de mensen plezier en een leuke tijd hebben. Het zijn veelal mensen met beginnende dementie. “Ik heb vrij snel in de gaten wat handig is om te doen bij verschillende emoties. Rust brengen en uitstralen, verdriet benoemen, iemand uit de stoom van emotie halen en de emotie ombuigen. Je moet een open instelling hebben, niet snel iemand veroordelen, maar onderzoekend zijn naar waarom het gedrag vertoond wordt.”
Flexibiliteit
Mercator vraagt vrijwilligers op vaste uren, maar het kan ook flexibel. Dat is voor Eric erg prettig, want hij werkt in onregelmatige diensten en is in zijn werk altijd planmatig bezig. Bij dit vrijwilligerswerk wil Eric een vrij gevoel hebben. De instelling heeft een app waarin hij de dag van tevoren aangeeft wanneer hij komt om met bewoners te fietsen. Ideaal, vindt Eric.
Ook vrijwilliger worden? Er is nog plek voor nog een vrijwilliger voor de duo-fiets. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Sarina Veenstra via sveenstra@tsn-thuiszorg.nl.
Tekst en beeld: Yvon van der Laan