Zomer aan Zee in speeltuin De Hoogte

Bij de ingang van de speeltuin aan de Borgwal in wijk de Hoogte word ik welkom geheten door twee Speelambassadeurs. Vandaag is de aftrap van een zomer vol speeltuinplezier. Met veel water en zand, parasols en strandstoelen beleven kinderen hier De Hoogte aan Zee.

Kickboksen

Ismaël en Imran zouden eigenlijk met hun broertje, vader en moeder op vakantie gaan naar Spanje. Maar Corona stak daar een stokje voor. Gelukkig zag moeder een bericht op Facebook over de Hoogte aan Zee en vanochtend kreeg Ismaël op straat een flyer waar alle activiteiten op staan die de komende twee weken in de speeltuin zullen plaatsvinden. De jongens konden niet wachten, nu spelen ze hier in het zwembadje, klimmen ze op de stormbaan en roetsjen ze van de glijbaan. Morgen staat er kickboksen op het programma, daar heeft Ismaël wel oren naar, Imran kijkt uit naar vrijdag, dan gaat hij slijm maken.

Relaxen

Elke dag is er een speciaal programma in de zeven speeltuinen die zijn aangesloten bij de speeltuincentrale. Vandaag is de speciale activiteit in De Hoogte de opening van de vakantieweken door Floor, de kinderburgermeester van Groningen. Tot half twee kunnen de kinderen alvast spelen in de speciaal aangeklede speeltuin. In het badje, op de stormbaan of relaxend onder de palmbomen op het strandje.

Druipen

Floor opent de zomerweken met de uitspraak dat ze het belangrijk vindt dat de kinderen veel lol hebben, “want met lol blijf je gezond”. Daarna legt ze een parcours af tussen joelende kinderen door. Alle kinderen hebben een spuit, water is volop aanwezig, en Floor komt dan ook niet droog door het parcours. Druipend komt ze van de glijbaan af. Terwijl Floor bibberend geïnterviewd wordt voor OOG-tv wordt het zwembad continu van water voorzien en is het druk in en om het zwembadje. Binnen een kwartier zijn alle kinderen en de Speelambassadeurs drijfnat.

Klimmen

Met Speelambassadeur Laura ga ik in de zon zitten, zodat zij wat kan drogen. Hester en Isabella sluiten aan. Ze zijn deze week Speelambassadeur. Omdat andere vakantieplannen niet doorgaan maar ook omdat ze het leuk vinden om met kinderen om te gaan en ervaring op te doen in het organiseren van activiteiten. En vooral ook omdat dit toch een beetje een vakantiegevoel geeft: het is gezellig, iedereen heeft plezier en je ontmoet allerlei mensen. De Speelambassadeurs zijn tussen de 14 en 25 jaar. “Wij hebben goede aansluiting bij de kinderen”, zegt Laura (l), “wij klimmen op de stormbaan om kinderen te helpen,” zegt Hester (m) en “kinderen spreken ons heel makkelijk aan”, vult Isabella (r) aan. De oudere vrijwilligers zijn meer achter de schermen actief.

Opbouwen

Terwijl het waterspel op de speelweide doorgaat trek ik me terug tussen de ouderen. Peter, als voorzitter van het speeltuinbestuur ook een vrijwilliger, bekijkt met een big smile het hele gebeuren. Vanochtend om acht uur hielp hij al met het inrichten van dit vakantieparadijs. Hij en de andere vrijwilligers zijn er deze twee weken voor ‘alle voorkomende werkzaamheden.’ “Dit is toch geweldig.”

Tekst en fotografie: Leonie Barnier