Yentl ademt circus

Als het circusbloed door je aderen stroomt, dan laat circus je niet meer los. Op zoek naar de kunst en de magie achter Circus Santelli uit Groningen, neemt kinder- en jeugdtrainster Yentl Hijmans (27) me mee in haar domein.

Rust en concentratie

Achter de Van Dokkumschool in de Oosterparkwijk vind ik de oefenruimten van Circus Santelli; binnen heerst rust en concentratie. Aan tafel steekt Yentl van wal: “We geven hier algemene circuslessen aan kinderen vanaf 4 jaar, aan middelbare scholieren van 12-18 jaar én aan volwassenen. Deze drie groepen noemen we de gewone circusgroepen. Daarnaast zijn er specifieke circuslessen voor Jonge Talenten (basisschool) en voor middelbare scholieren. Beide groepen geven voorstellingen”.

Stapsgewijs

Bij de gewone circusgroepen wordt elk kind gezien en is er voor elk kind een plekje. Er is geen wedstrijdelement en de lessen worden speels gegeven, zodat elk kind zich vrij voelt om zich te ontwikkelen. Naast circusvaardigheden wordt er bij de middelbare scholieren ook gewerkt aan zelfvertrouwen, samenwerken en het vertrouwen in de ander. Yentl: ”Ik begeleid de gewone circusgroepen. Ik vind het fijn om als docent kinderen te helpen zich fysieke en sociale vaardigheden eigen te maken. Dat gebeurt stapsgewijs. Beide aspecten van het circus kwamen mij niet aanwaaien. Deze ervaring helpt mij om kinderen, die hiermee ook te kampen hebben, te coachen”.

Circus voelt als familie

De voorstellingsgroep van de Jonge Talenten maakt elk jaar een nieuwe show, de voorstellingsgroep met middelbare scholieren elke anderhalf jaar. Een circusvoorstelling is een manier om emoties te uiten door middel van drama, humor en beweging. “Elk circus heeft zijn eigenheid”, zegt Yentl. “Santelli heeft veel vakleerkrachten en dat zie je terug in de circusskills van de kinderen”.
Het circus voelt aan als familie; je helpt elkaar door dik en dun. Voor de jongsten is geduldige instructie en persoonlijke begeleiding nodig, bij de middelbare schoolgroepen is er sprake van coaching en vaktechnische begeleiding.

Circus is helemaal mijn wereld.

Bij Santelli is het team trainers / begeleiders ca. 30 personen groot. De hoofdtrainers zijn verantwoordelijk voor een lesgroep en worden betaald. Vrijwilligers en ook oud-leden assisteren.   Yentl staat bij Santelli onder contract  voor het geven van een aantal (beginners) lessen per week en de kinderfeestjes. Daarnaast steekt zij veel vrije tijd in het beheer en helpt ze bij lessen. Yentl: “Mijn ouders zijn dramadocenten en mijn moeder richtte circus Okidoki in Meppel op. Circus is vanaf mijn vierde jaar helemaal mijn wereld; ik kan me niet een andere wereld bedenken waar ik me zo op mijn plek voel. Ik wil heel graag circusdocent worden en ik ga daarvoor mijn bevoegdheid halen”.
De appel valt niet ver van de boom.

Vrijwilligerswerk bij Santelli iets voor jou?  Bij Circus Santelli is versterking nodig in het bestuur, de technische staf en het gebouwenbeheer. Klik op de vacatures hieronder.

Vrijwilligers die pedagogisch zijn geschoold, zijn als hulpkracht bij de lessen ook welkom. Contact met het management kan via info@santelli.nl (Heidi).

https://www.santelli.nl/

Foto en tekst: Gerard van Duinen