Verbindt mensen en ideeën

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Voor de vrijwilliger

Voor sommige functies binnen vrijwilligerswerk heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vrijwilligerswerk dat je gaat doen. De VOG is een belangrijk onderdeel om de veiligheid van kwetsbare groepen in de samenleving te waarborgen.

Als de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet een VOG van je nodig heeft doen ze deze aanvraag bij de organisatie Justis (www.justis.nl). Deze organisatie screent personen door onderzoek te doen naar diens justitiële verleden. Wanneer je geen strafbaar feit hebt gepleegd die relevant is voor de desbetreffende functie wordt door Justis een VOG verleend.
Afhankelijk van de voorkeur van de organisatie waar je vrijwilligerswerk gaat doen kan je de aanvraag voor de VOG digitaal of schriftelijk indienen. Als je de aanvraag digitaal gaat indienen dan zet de organisatie het aanvraagformulier op de website van Justis voor je klaar en kun je deze zelf online afronden. Een schriftelijke aanvraag doe je bij de gemeente waar je bent ingeschreven. Het formulier voor die aanvraag ontvang je van de organisatie waar je vrijwilligerswerk gaat doen.
De kosten voor het digitaal aanvragen van een VOG bedragen €33,85 en voor een schriftelijke aanvraag €41,35. Het kan zijn dat je deze kosten moet voorschieten, maar deze kan je declareren bij de organisatie waar je vrijwilligerswerk gaat doen. De kosten voor de VOG zijn namelijk altijd voor de organisatie zelf. Als je vrijwilligerswerk gaat doen met kwetsbare mensen en de organisatie is aangemeld voor de Regeling Gratis VOG dan kan je gratis een VOG aanvragen bij www.gratisvog.nl.
Als je de VOG-aanvraag hebt ingediend en geen (relevant) strafbaar feit hebt gepleegd dan ontvang je binnen 1 tot 4 weken de VOG. De VOG ontvang je altijd per post, ook als je de aanvraag online hebt gedaan. De VOG lever je vervolgens in bij de organisatie waar je vrijwilligerswerk gaat doen.

Wil je meer weten over het aanvragen van een VOG bezoek dan de website van Justis.

Voor de organisatie

Als organisatie is het voor sommige functies binnen het vrijwilligerswerk van belang dat je vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Dit is een verklaring waaruit blijkt dat iemand geen strafblad heeft of dat het strafblad geen bezwaar vormt voor het uitoefenen van een bepaalde functie. Het aanvragen van een VOG voor je vrijwilligers kun je regelen bij de organisatie Justis. Zij screenen de vrijwilligers door onderzoek te doen naar hun justitiële verleden. Zij verlenen een VOG aan je vrijwilligers wanneer zij geen (relevant) strafbaar feit hebben gepleegd. Het aanvragen van een VOG en het verwerken ervan duurt 1-4 weken.

Als je organisatie werkt met kwetsbare personen dan kun je deelnemen aan de Regeling Gratis VOG waarmee je kosteloos een VOG-aanvraag klaar kan zetten voor je vrijwilligers. De gratis VOG is alleen digitaal te verkrijgen. Je komt in aanmerking voor de Regeling Gratis VOG als je organisatie werkt met kwetsbare groepen zoals bijvoorbeeld kinderen en jongeren, ouderen, mensen met schulden en mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Op de website www.gratisvog.nl kun je zien aan welke voorwaarden je organisatie moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze regeling. Als je organisatie in aanmerking komt dan kun je je aanmelden op de website door een digitaal formulier in te vullen.

Kom je niet in aanmerking voor de Regeling Gratis VOG dan kan je de aanvraag direct bij Justis voor uw vrijwilligers digitaal klaarzetten of een schriftelijk formulier verstrekken die zij kunnen inleveren bij de afdeling Burger-/publiekszaken van gemeente waar de vrijwilliger staat ingeschreven. Je kunt dit formulier downloaden op de website van Justis. De kosten voor een digitale aanvraag zijn €33,85 en voor een aanvraag bij de gemeente betaal je €41,35.

Wil je meer weten over het aanvragen van een VOG kijk dan op de website van Justis.

N.B. Doe je VOG-aanvraag altijd bij Justis en nooit bij een commerciële aanbieder. Justis is als enige in Nederland bevoegd om VOG’s af te geven. Commerciële partijen die VOG’s afgeven dienen de aanvraag namelijk ook in bij Justis. Vervolgens rekenen zij (verwerkings)kosten die oplopen tot enkele tientallen euro’s extra terwijl deze aanvragen op dezelfde manier en hetzelfde tempo worden behandeld als alle andere VOG-aanvragen.Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

Link050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag- en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.