Verbindt mensen en ideeën

Vrijwilligersvergoeding

Vrijwilligersvergoeding

Een vrijwilligersvergoeding is een betaling die je ontvangt voor het doen van vrijwilligerswerk. Als vrijwilliger kan je een vrijwilligersvergoeding krijgen als dat met de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet is afgesproken. De keuze hiervoor ligt bij de organisatie en deze is dit wettelijk niet verplicht. Of er een vrijwilligersvergoeding beschikbaar is waar je vrijwilligerswerk doet is vaak afhankelijk van de financiële mogelijkheden binnen de organisatie.

De vrijwilligersvergoeding moet aan een aantal normen en voorwaarden voldoen die door de belastingdienst zijn vastgelegd. Zo mag de vrijwilligersvergoeding voor vrijwilligers vanaf 21 jaar oud maximaal 5 euro per uur zijn. Per maand mag je maximaal 180 euro ontvangen en per jaar 1.800 euro. Ben je jonger dan 21 jaar dan mag je maximaal 2,75 euro per uur verdienen (de maximum vergoeding per maand en per jaar zijn hetzelfde). Binnen deze maximum bedragen vallen ook onkostenvergoeding en vergoedingen in natura zoals cadeautjes.

Als de vrijwilligersvergoeding binnen deze wettelijke normen valt is deze onbelast. Dit betekent dat je hier geen belasting over hoeft te betalen en dus niet hoeft aan te geven bij je inkomstenbelasting. De organisatie waar je vrijwilligerswerk doet hoeft deze vergoeding ook niet aan de belasting door te geven.

Als je een vrijwilligersvergoeding ontvangt die hoger is dan het maximale toegestane bedrag dan is de hele vergoeding wel belast voor de inkomensbelasting (de vergoeding voor eventueel gemaakte onkosten blijft onbelast). De vrijwilligersvergoeding geef je dan door als inkomsten bij je aangifte inkomstenbelasting. Ook als je bij verschillende organisaties vrijwilligerswerk doet en de totale vrijwilligersvergoeding is hoger dan de maximum vastgestelde vrijwilligersvergoeding dan moet je de vergoeding opgeven bij je aangifte.

Krijg je een bijstandsuitkering en je doet vrijwilligerswerk met een vrijwilligersvergoeding dan verandert de hoogte van je uitkering niet als die vergoeding niet hoger is dan 180 euro per maand en 1.800 euro per jaar. Als je jonger dan 27 jaar bent dan kan je vrijwilligersvergoeding wel gevolgen hebben voor de hoogte van je uitkering.

Wil je meer weten over de wet- en regelgeving omtrent de vrijwilligersvergoeding klik dan op onderstaande links.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/werken/werken-als-vrijwilliger/vrijwilligersvergoedingen/

https://vrijwilligerswerk.nl/themas/wettenenregels/dossiers/vrijwilligersvergoedingen/default.aspx#verg3Kom langs bij link050!

Met je vragen of ideeën kun je terecht bij link050.
Herestraat 100, 9711 LM Groningen
E-mail: info@link050.nl
Telefoon: 050 – 3051 900

Link050 is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-17.00 uur, vrijdag van 10.00-13.00 uur. Maandag- en vrijdagmiddag zijn we wel telefonisch bereikbaar. Het heeft onze voorkeur als je van tevoren een afspraak maakt.