Aanmoedigingsprijs voor de Oude Bieb

Stichting De Oude Bieb in Lewenborg heeft een aanmoedigingsprijs gekregen bij de uitreiking van de Provinciale Vrijwilligersprijzen. Van de 160 inzendingen vielen er acht in de prijzen. Er waren vier categorieën: jeugd, leefbaarheid, zorg en sport. Per categorie werd een eerste prijs en een aanmoedigingsprijs uitgedeeld. De Oude Bieb was genomineerd in de categorie Leefbaarheid en kreeg dus de tweede prijs. De eerste prijs ging naar de Stichting Op-stap Bus in Zuidoost Groningen.

De stamtafel van Lewenborg

De Oude Bieb organiseert allerlei activiteiten voor wijkbewoners en zorgt dat mensen in de buurt zich meer verbonden voelen met elkaar. Ooit begonnen als uitloop van de cursus ‘de Kunst van het rondkomen’ van Kennisplein (tegenwoordig Ontwikkelink), bestaat de Oude Bieb nu bijna zes jaar. Tijdens het project ‘De Kunst van het rondkomen’ werd geïnventariseerd waar mensen met weinig geld behoefte aan hadden en dat bleek een plek te zijn waar mensen elkaar konden ontmoeten. In Lewenborg vindt de ontmoeting tegenwoordig plaats aan de stamtafel van de Oude Bieb.

Vééél activiteiten

Fen Strating coördinator van de Oude Bieb vertelt enthousiast over haar team en het werk dat ze doen. “Er zijn 53 vrijwilligers die vrijwel allemaal uit Lewenborg komen. Er wordt gewandeld, getuinierd, geklaverjast, gemediteerd, gegeten en gewoon gezellig gekletst. Al onze activiteiten zijn gratis, dat wordt allemaal betaald uit de inkomsten van de kringloopwinkel. Koffie en thee en soep (1x per week) zijn gratis, we hebben een sociaal juridisch spreekuur, deze week hebben we 30 kerstpakketten uitgedeeld aan mensen die verder echt niets krijgen en we verzorgen samen met het Dok een -gratis- kerstmaaltijd voor 120 personen. Wij zijn er voor twee dingen: het doorbreken van eenzaamheid en de bestrijding van armoede.”

Crowdfunding

Er is wel wat zorg want de Oude Bieb zit op dit moment in een kraakpand waar ze per 1 juli uit moeten. Ze zijn daarom een crowdfunding gestart omdat “met een zak geld er deuren voor ons open gaan”, zoals staat op de website. Het geld van de aanmoedigingsprijs -1000 euro- zal dan ook in deze pot gestopt worden.

De VPRO heeft een serie gemaakt over Kringloopwinkels, De Kracht van de Kringloopwinkel, een hommage aan de kringloopwinkel. De vierde en de vijfde aflevering (uitgezonden op 26 en 27 december) gaan over de Oude Bieb in Lewenborg. In de trailer is de Oude Bieb ook te zien.