All you can read

Leesclub Makkelijk Lezen

Saskia Steenbergen is coördinator van de Leesclubs Makkelijk Lezen en is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers die een groep willen begeleiden. “In onze filialen van het Forum hebben we leesclubs, bedoeld om mensen te helpen met lezen en spreken. Je leest dan samen een boek en bespreekt de inhoud en moeilijke woorden met elkaar. Maar het is ook heel gezellig,” vertelt Saskia enthousiast. “Je drinkt samen koffie en bespreekt meer dan alleen een boek. Ook kun je de deelnemers helpen met andere vragen. Een boek geeft ook altijd wel aanleiding tot het uitwisselen van eigen ervaringen.” Kortom, het is gewoon erg leuk.

Veel vrijheid, leuke boeken en exposities

Het mooie is dat je ook gratis lid bent van de bibliotheek. Je bent vrij om je eigen tijd in te delen, je hebt een grote mate van vrijheid, niets wordt van boven af opgelegd. Dus je kunt zo creatief zijn als je wilt. De deelnemers kiezen samen met de vrijwilliger een boek uit, daarvoor zijn er speciale eenvoudige boeken in de bibliotheek aanwezig. Maar je kunt ook een kijkje nemen op de website eenvoudigcommuniceren.nl en dan kan het Forum boeken naar keuze voor je club bestellen. “En de vrijwilligers en deelnemers mogen ze houden,” vervolgt Saskia. “Ook mogen de vrijwilligers gratis naar de exposities en meedoen met speciale rondleidingen bij de exposities, meestal in het Forum zelf.”

Vrijwilligers gevraagd

Qua tijd moet je rekenen op tenminste een wekelijks dagdeel van twee uur, meer mag natuurlijk ook. Wel wordt verwacht dat je je voor minimaal een jaar inzet. Vakanties zijn geen probleem want als je wat langer weg wilt dan kan er een achtervang geregeld worden. “Je moet natuurlijk wel van lezen houden,” stelt Saskia. “Verder mag je zelf aangeven hoe groot ‘jouw’ groep mag zijn.” Met name in Beijum, Lewenborg en Haren worden vrijwilligers gevraagd, maar ook de andere filialen kunnen wel begeleiders gebruiken. En je kunt het ook eerst als achtervang proberen, om te zien of het wat voor je is. De leesclubs zijn overigens altijd in een filiaal, niet in het Groninger Forum zelf. De doelgroepen zijn inwoners die laag geletterd zijn, maar er komen ook wel statushouders en expats op af, die bijvoorbeeld het geld niet hebben om dure cursussen te betalen.

Breinbieb spelletjes

Op de website van het Forum staan meer vacatures, ook voor vrijwilligers. “Binnenkort start ook de Breinbieb, dat is een spelletjesochtend of -middag voor mensen die moeite hebben met hun geheugen, ook daar worden vrijwilligers gevraagd,” vertelt Saskia, “dat is ook heel erg leuk!”  Neem contact op met Saskia Steenbergen, E sociaaldomein@forum.nl T 0627498998;

Tekst :  Annette Doornbosch
Beeld :  Claire van Lent