Alles voor een Voetbalclub

Op papier is Jan Martin penningmeester van voetbalvereniging VVK (Voetbal Vereniging Korreweg), in de praktijk is hij penningmeester, secretaris èn voorzitter van de club. Bovendien is hij trainer van een team, voorzitter van het zaterdagvoetbal, soms scheidsrechter en hij voetbalt natuurlijk zelf ook.

Een voetbalclub runnen

VVK heeft de thuisbasis op sportpark Het Noorden. Terwijl hij me een rondleiding door het gebouw geeft en een beker gewonnen in 1930 laat zien – zo oud is de club al  –  is hij druk aan het uitleggen wat er allemaal moet gebeuren om een voetbalclub te runnen. Lastige dingen horen daar ook bij: sommige leden moet je achter de broek zitten vanwege de contributie die ze vergeten te betalen, of er zijn vier wedstrijden gepland voor maar drie velden, scheidsrechters zijn lastig te vinden of een team (ook van de tegenstander) blijkt op het laatste moment niet compleet te zijn waardoor de wedstrijd niet door kan gaan. Dat laatste komt verontrustend vaak voor. Terwijl we praten gaat zijn telefoon een paar keer: “Ik word de hele dag door gebeld”, zegt hij.

Gezellige kantine

Dat Jan Martin er wel eens helemaal genoeg van heeft is begrijpelijk. Maar hij vindt het ook leuk, “Als ik iets doe wil ik het goed doen.” Hij kwam tien jaar geleden vanuit Heiligerlee naar Groningen voor de studie en zocht samen met een paar maten van hem een voetbalclub. “We zijn alle kantines van Groningen langs geweest om de gezelligste uit te zoeken en uiteindelijk kwamen we met het team hier terecht. Tegenstanders voetballen graag tegen ons vanwege de gezellige kantine.”

Niet klagen aan de zijlijn

Hoe is hij in het bestuur gekomen vraag ik hem. Hij bekent eerlijk dat toen hij bij de club kwam tien jaar geleden, hij zich wel verbonden voelde met zijn team, maar niet met de club. Dus ging hij ook niet naar de Algemene leden Vergadering. Maar toch:  “Ik werd gevraagd om penningmeester te worden en je kan wel lopen klagen aan de zijlijn, maar de club stond er financieel niet florissant voor dus: doe maar.”

Help ons!

Je verbonden voelen met het team en niet met de club is iets dat hij vaker ziet. Het is dus ook erg lastig om bestuursleden te vinden. “We hebben een jaar geleden aangegeven van jongens we stoppen er straks bijna allemaal mee dus alsjeblieft help ons. We stuurden een ‘dringende’ mail rond: ‘als niemand zich meldt hebben we nul bestuursleden, verliezen jullie alle wedstrijden want als er geen bestuur is mag je niet voetballen’. Toen meldden zich twee of drie mensen. We hebben ook mensen persoonlijk benaderd maar veel van hen zeiden dat ze wel een keer wat wilden doen maar zich niet voor langere tijd wilden vastleggen.”

Vrijwilligers

Als je naar hem luistert is het duidelijk dat het hier om een uitvoerend bestuur gaat. “Als bestuur wil je besturen maar omdat je in verhouding zo weinig vrijwilligers hebt, het zijn er 15, moet je veel zelf doen. Op donderdagochtend zijn de oudjes hier – hij heeft het over 70-plussers – en die pakken wel eens een doekje om wat schoon te maken en ze zijn hier als de leveranciers komen, dus dat is fijn. Ik ben super blij met de mensen die we hebben en zou ze graag een vrijwilligersvergoeding geven maar waar haal je het geld vandaan? “

KNVB en NOV*NSF

“Inmiddels zijn we zover dat we er financieel wat beter voor staan en vanaf september komt er een nieuwe voorzitter. Ik kwam er twee weken geleden achter dat de KNVB bestuurderstrainingen aanbiedt en daar gaan we wat mee doen. De NOC*NSF ondersteunt ook, zij kwamen in coronatijd met kant en klare protocollen en stickers en posters. Dat was een goede praktische ondersteuning. Ook met de nieuwe WBTR kregen we praktische ondersteuning. Vanuit de gemeente zijn er tegenwoordig klantregisseurs van Sport050 en die reageren meteen of komen langs als er wat is, maar ze kunnen niet zelf beslissen over veel zaken dus dat blijft lastig.”

Jeugdteams

Fijn en belangrijk dat al die professionele ondersteuning er is, maar als ik hem hoor zeggen dat VVK erover denkt geen jeugdteams meer te vormen dan is dat toch wel ernstig. Dat raakt aan de toekomst van de sport.

Tot slot een paar handige websites voor sportclubs:

https://www.knvb.nl/assist-bestuurders/goed-besturen/bestuurscoaching  Hier lees je wat bestuurscoaches voor je club kunnen doen.

https://bestuurders.eentweetje.nl/vraag-en-antwoord  een website waar clubs elkaar alle mogelijke vragen kunnen stellen

https://nocnsf.nl/raboclubsupport/ontmoet-erben-wennemars  Creatieve Ideeën van Wennemars over hoe clubs overeind te houden.