Bevlogen vrijwilligers van Forma Aktua

De galerie Forma Aktua bestaat al 42 jaar en al die jaren zijn het vrijwilligers die de boel draaiende houden. Dat zijn er alles bij elkaar zo’n 20 hoor ik van Barbara en Cobi die beiden in het bestuur zitten. Elke vijf weken richten vrijwilligers een nieuwe expositie in. Daarnaast worden er af en toe ook andere activiteiten georganiseerd zoals lezingen en workshops.

Kunst uit drie provincies

De galerie heeft aan de Nieuwstad 10 een mooie lichte ruimte die plaats biedt aan flink wat kunstwerken en je ziet dat ze met beleid zijn opgehangen. Hoe komen ze aan deze werken? Barbara: “De expositiecommissie kiest de exposanten. Zij krijgt aanvragen binnen maar zoekt ook zelf actief bij o.a. kunstroutes en andere exposities.  Wat we hier laten zien is een brede afspiegeling van de kunst uit de drie Noordelijke provincies.”

Ontmoetingsplek

Barbara is secretaris van het bestuur van Forma Aktua. “Het trekt mij heel erg om iets te doen voor kunstenaars en wat ik leuk vind is dat we een ontmoetingsplek zijn. Mensen komen binnen, blijven wat hangen, ontmoeten andere bezoekers. Je bent meer dan alleen een galerie die kunst laat zien. De oprichters wilden de kunsten het publiek en de samenleving met elkaar verbinden. Als stichting hoeven we geen winst te maken, dus we hebben hier de kans om iets te laten zien waarvan we denken dat het goed is. Wij zijn anders dan commerciële galeries, daar lopen de prijzen op tot 10.000 euro en wordt de bezoeker met champagne verwelkomt. Hier bieden we je een kopje koffie aan en krijg je verrassende dingen te zien. De prijzen zijn inderdaad een stuk bescheidener”.

Kunst verbindt

Cobi is algemeen bestuurslid, zij wilde na haar pensioen graag vrijwilligerswerk doen. “Maar niet in de zorg of het onderwijs want dat heb ik mijn hele leven al gedaan. Ik heb hier de kunstwereld leren kennen en kunst verbindt en is mooi, en de galerie is een plek waar je altijd kan zijn.” Om de 14 dagen zit ze hier als gastvrouw. Barbera vindt je ook vaak in de galerie. “Ik werk hier achter mijn laptop en snuif tegelijk de sfeer op. Ik wil ook de bezoekers spreken want daar krijg je ook input van. Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat de schilderijen te dicht op elkaar hangen, of juist te ver van elkaar af. Of ze tippen ons over een kunstenaar.”

Bevlogen vrijwilligers

De  ‘Vrienden van Forma Aktua’, komen regelmatig langs, soms lopen toeristen binnen of mensen uit de buurt. Coby: “Je maakt een praatje met ze, schenkt koffie voor ze in. Je merkt dat ze een goed humeur krijgen van de kunst die bij ons hangt. Als zaalmedewerker moet je zelfstandig kunnen werken en het is verantwoordelijk werk want je verkoopt de werken ook. Je moet met een pinapparaat kunnen omgaan en een filmpje (over de kunstenaar die exposeert) kunnen aanzetten. Je bent als het ware het gezicht van de galerie. Je moet van kunst en van mensen houden en iets van bevlogenheid hebben.”

Stichting Forma Aktua is nog op zoek naar een gastvrouw

Tekst: Jeanet Verveer
Beeld: Julia Castro