Bewegen voor iedereen

Bewegen is voor ieder mens belangrijk, maar helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. De Brug provincie Groningen zet zich daarom in voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Eens in de twee jaar organiseert De Brug de Special Olympics Regionale Spelen. Het kenmerk van Special Olympics is dat een ieder op zijn haar niveau kan meedoen. In Groningen krijgen meer dan 700 mensen met een verstandelijke beperking de kans om op gelijkwaardig niveau (!) met elkaar de sportieve strijd aan te gaan. De  deelnemers krijgen zo de kans om zich te ontwikkelen, plezier te beleven, moed te tonen en dit te delen met hun naasten.

Vrijwilligers

Dit kan niet zonder vrijwilligers. Henrietta Top is zo’n vrijwilliger. Zij begeleidt deelnemers met een Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) tijdens de Special Olympics.

Henrietta, waarom ben je specifiek dit vrijwilligerswerk gaan doen?

Het kwam op mijn pad via mijn dochter. Zij hielp mee met de organisatie en vroeg of ik ook mee wilde helpen als vrijwilliger. Dat leek me heel leuk maar ook wel spannend. Ik had wel wat ervaring in vrijwilligerswerk (via het werk en bij de voetbalvereniging) maar nog nooit in de begeleiding van mensen met een beperking. Ik vind het een uitdaging om iets te proberen wat ik nog niet eerder heb gedaan.

Hoe ziet de begeleiding er in de praktijk uit, is er een training voor nodig?

Nee, het belangrijkste is een open houding, enthousiasme en aandacht voor de medemens. Ik had ook geen ervaring. Er zijn al verzorgers bij dus het gaat vooral om ondersteuning en enthousiasme. Spelelementen uitleggen, na het spel de boel opruimen, vragen of je nog iets kunt halen (eten, drinken) dat zijn de praktische elementen. Maar vooral veel aandacht en enthousiasme.

Wat vind je het leukste aan dit vrijwilligerswerk?

Er ging een nieuwe wereld voor me open. Zulke lieve mensen, zowel deelnemers als andere vrijwilligers, iedereen komt daar met hetzelfde doel. En ik heb ook veel respect gekregen voor de professionele begeleiders, petje af voor het werk dat zij elke dag doen! Maar wat me toch wel het meeste is bijgebleven is het enthousiasme – daar doe je het voor. Die glimlach op het gezicht van de deelnemers tovert ook een glimlach op je eigen gezicht!

Heb je nog een suggestie voor iemand die erover nadenkt vrijwilliger te worden?

Ik zou willen zeggen, doen!

Voor deelnemers met een Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) is de Special Olympics de enige mogelijkheid om te bewegen. Zij kunnen niet terecht bij een reguliere sportvereniging. De Brug wil voor deze specifieke groep (EMB) het ook mogelijk maken om op regelmatige basis te kunnen bewegen. Zij zoeken daarvoor nog vrijwilligers zoals Henrietta.

Lijkt dit vrijwilligerswerk je leuk lees dan meer op https://www.debrugprovinciegroningen.nl/