Beweging omhoog bij Ixta Noa

Mykel was op zoek naar een stageplek voor zijn opleiding tot coach/counselor en kwam bij toeval terecht bij Ixta Noa. Dit is een plek waar mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen binnenlopen voor een praatje, een kopje koffie of kunnen werken aan hun herstel. Nu Mykel er zo’n anderhalf jaar meedraait denkt hij er niet over om binnen korte tijd weg te gaan. Ixta Noa voelt voor hem als een warm bad. Vóór zijn tijd bij Ixta Noa zat hij veel thuis, en had hij nauwelijks een sociaal netwerk. Nu leeft hij weer, heeft weer goede vrienden. Die zeggen dat het zó met hem gaat en hij maakt met zijn arm een schuine beweging omhoog.

Ruimte in hoofd en hart

Alle betaalde medewerkers en vrijwilligers van Ixta Noa zijn ervaringsdeskundigen. Mykel heeft zelf te maken gehad met verslaving en hij is depressief geweest. Inmiddels ondersteunt hij zelf twee mensen. De een komt één keer in de twee weken langs om zijn hart te luchten, “om ruimte te maken in hoofd en hart”. De ander komt langs voor kleine gesprekjes. Daarnaast werken ze aan een ondersteuningsplan.

Zelf ook aan de bak

In het ondersteuningsplan legt de deelnemer vast waaraan hij of zij wil werken. Het beste voorbeeld is Mykel zelf, want ook de vrijwilligers maken een ondersteuningsplan en werken daaraan samen met een medewerker. Eén thema van Mykel is ‘assertiviteit’. Doel is om zijn grenzen beter te bewaken. Hij wil leren om het aan te geven wanneer iemand over zijn grenzen gaat. Met de medewerker kijkt hij regelmatig of hij hier vorderingen in maakt. Zo leert hij al doende om met zijn deelnemers aan het ondersteuningsplan te werken en ervaart hij hoe moeilijk dat soms is.

Iets van mezelf vertellen

Mykel werkt twee dagdelen per week bij Ixta Noa. Als hij niet met een van zijn deelnemers bezig is, is hij aanwezig in de centrale huiskamer waar hij mensen die binnenlopen opvangt. “Het belangrijkste is dan om te zorgen voor een goede sfeer.” Kijken en aanvoelen hoe iemand binnenkomt en erbij zit. “Laatst kwam er iemand voor het eerst die het nogal spannend vond. Ik maak dan een praatje, vertel ook iets van mezelf. Dat biedt openheid, zorgt voor ontspanning.”

Tegen een stootje kunnen

Ixta Noa is er voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Als vrijwilliger moet je hier ervaring mee hebben. Je krijgt een interne opleiding waarin je ontdekt of het echt iets voor je is om bij Ixta Noa te werken en waarin je leert je eigen ervaringen in te zetten. “En verder,” denkt Mykel, “moet je als vrijwilliger sociaal zijn ingesteld, contacten kunnen leggen, feeling hebben met mensen, spontaan zijn. En tegen een stootje kunnen. Maar dat heb ik hier wel geleerd.”

Laatste vraag. Wat betekent Ixta Noa? “Ik sta nieuw!” en zo is het, zeker voor Mykel.

Wil je meer weten over Ixta Noa? Kijk dan hier.

Tekst en fotografie: Leonie Barnier