Bezige bij

Jan Sterling is inmiddels een vertrouwd gezicht bij woonzorgcentrum TSN Mercator Lewenborg. Hij werkt hier al sinds 2012 als vrijwilliger. Zijn hoofdtaak is het begeleiden van ouderen bij de technische apparaten. Het gaat hierbij om drie apparaten namelijk de fietslabyrint, de beleef tv en de qwiek up.

Fietsen door de woonplaats

De fietslabyrint is een hometrainer met een scherm ervoor waar ouderen kunnen kiezen uit wel 600 verschillende routes om te fietsen. Jan: “Ik probeer dan bijvoorbeeld te achterhalen waar iemand vroeger gewoond heeft. Ik tik die plaats of straat in op google maps en zo kunnen ze door de woonplaats fietsen. Mensen herkennen dan punten die er vroeger ook stonden of ze zien juist nieuwe dingen die erbij zijn gekomen. Dit levert vaak leuke reacties op van de mensen. Ze praten soms honderd uit.”

Interactie

Daarnaast is er de beleef tv. Dit is een soort tafel met een spelcomputer waar mensen met zijn tweeën aan kunnen zitten. Op de beleef tv staan bijvoorbeeld muziek, quizzen en spelletjes.  De tafel is bedoeld om interactie te krijgen met de mensen. Jan: ‘’Op de beleef tv staat bijvoorbeeld een kappersstoel. Hierbij staat dan een vraag als: ken je deze stoel? Mensen herkennen de stoel dan vaak en er ontstaan zo hele gesprekken over het naar de kapper gaan.’’

Rustgevend

Dan is er nog de qwiek up, dit is een kastje met een beamer. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld rustgevende muziek draaien of karaoke teksten laten verschijnen op de muur. Het kan ervoor zorgen dat mensen even tot rust komen. Het geeft Jan veel voldoening om de mensen uit hun appartement te halen en ze een leuk uurtje te bieden om ze vervolgens weer, met een glimlach van oor tot oor, naar hun appartement te zien gaan.

Nieuwe vrijwilliger

Naast het begeleiden van de mensen zorgt Jan ook dat de apparaten up to date blijven, zodat ze actief ingezet kunnen worden. Voor zowel het begeleiden van de mensen als het up to date houden van de apparaten zoeken ze nu een nieuwe vrijwilliger. Jan is namelijk hartpatiënt en dan is het fijn als iemand mee kan helpen.  Jan: ‘’De apparaten zijn niet heel ingewikkeld, maar het is handig als de nieuwe vrijwilliger een beetje computerkennis heeft. Ook is het belangrijk dat diegene geduld heeft en goed om kan gaan met mensen.’’

Nevenactiviteiten

Jan werkt ’s ochtends van 9 tot half 12 en als er behoefte is om ’s middags te fietsen is hij er ook. Hij ondersteunt dan bijvoorbeeld ook bij de bingo of het koffie en thee schenken. Ook thuis zit Jan niet stil. Hij zoekt muziek op of zet PowerPointpresentaties in elkaar die ze laten zien op de familieavonden van het tehuis. Hij heeft ook wel eens voetbalkaartjes geregeld voor een man die fan is van FC Groningen. Jan benadrukt dat de nieuwe vrijwilliger al deze nevenactiviteiten niet op zich hoeft te nemen. Voor de andere activiteiten zoals koffie en thee schenken en de bingo zoekt Mercator nog aparte vrijwilligers.

Meer weten? De vacature kan je hier vinden

tekst en foto: Marieke Bergsma