Binnenkijken bij het Lutje Repair Café

Stofzuiger stuk? Uit je favoriete broek gescheurd? Geen probleem voor de vrijwilligers bij het Lutje Repair Café in de Rivierenbuurt in Groningen. Vaak kan het na een reparatie weer tijden mee. Daarom luidt het motto ook: weggooien kan altijd nog.

Broeken, tostiijzers, stofzuigers

Samira zit aan een ruime tafel in het WIJ-gebouw van de Rivierenbuurt. Technicus Maarten zit er ook, hij is bezig met het demonteren van een stofzuiger. De ruimte ligt vol met spullen die wel even onder handen genomen kunnen worden. Van Senseo-apparaten tot tosti ijzers en dus een oude stofzuiger. Samira is hier vrijwilligster en houd zich bezig met alles dat van stof is gemaakt. Denk aan knoopjes opnieuw naaien, gaatjes of een kapotte rits. “Sinds de zomer ben ik hier aan het werk. Ik had al heel veel ervaring met naaien want ik maakte altijd mijn eigen kostuums voor mijn werk als buikdanseres en waarzegster.” Dat kwam handig van pas voor het Lutje Repair Café.

Samen repareren

Het idee van het Lutje Repair Café is simpel. Mensen kunnen op elke donderdag ochtend langskomen met een kapot voorwerp om samen te kijken en overleggen over de reparatie. En natuurlijk ook samen te repareren! Want de klant zit niet niks te doen terwijl hij wacht maar is samen met een vrijwilliger bezig. Dat alles onder het genot van een kopje koffie of thee. Samira zegt ook: “het leuke hieraan is dat je iets voor je medemens kan doen. Al is het maar een kleine reparatie, je kan al heel wat voor iemand betekenen. En het is natuurlijk ook hartstikke gezellig!” Mooi vind Samira het ook als mensen meedenken. “Zoals toen een man zijn kapotte Senseo apparaat kwam brengen. Helaas hadden wij niet het goede opzetstukje hiervoor. Toevallig zat er een man koffie te drinken in het café die dat opzetstukje wel had.” Dit sociale karakter maakt het ook geweldig werk

Het Lutje Repair Café is op zoek naar een medeorganisator. Maar ook naar reparateurs en gast heren én vrouwen.

tekst en beeld: Julia Castro