Blogger bij Autisme Digitaal

Autisme Digitaal is een (online) platform voor en door mensen met autisme. Autisme digitaal organiseert  webinars, je vindt er  blogs en artikelen, ze organiseren online gespreksgroepen en geven trainingen voor professionals.

Autist

Douwe is een van de ongeveer 45 mensen die hierbij betrokken is en hij legt uit dat hij liever autist genoemd wordt. “Als ik iemand met autisme ben dan loop ik daar als het ware de hele tijd mee te zeulen, maar als autist ben ik het en zeult het mij.” Behalve autist is Douwe (onder andere) ook Neerlandicus die aan de RUG werkt, stadjer en blogger.

Blogger

Douwe schrijft niet alleen blogs, hij is ook (samen met iemand anders) hoofdredacteur van Autisme Veelzijdig, de pagina van Autisme Digitaal waar de blogs op verschijnen. In de blogs schrijven mensen met autisme over hun autisme en wat ze tegenkomen in het dagelijks leven. Het is interessant voor autisten zelf maar natuurlijk ook voor hun omgeving en voor professionals die autisten begeleiden.

Ervaringsdeskundige

Autisme Digitaal is begonnen als een Gronings initiatief maar tijdens de coronaperiode sloten autisten uit andere delen van het land zich aan. Dus als er een gezamenlijk bijeenkomst is doen ze dat in Utrecht. Maar de meeste activiteiten spelen zich online af. De stichting heeft contacten met diverse professionele organisaties, ze zijn onder andere aangesloten bij het Autisme Netwerk Noord (een samenwerkingsverband van professionele organisaties in de drie Noordelijke provincies) waarvoor ze soms vrijwilligers leveren die zich inzetten als ervaringsdeskundigen.

Een autismevriendelijke samenleving

Het platform bestaat zo’n 6 of 7 jaar vertelt Douwe. “Ze begonnen met z’n tweeën of drieën en inmiddels is het flink gegroeid. We zijn ook wel ambitieus en willen naar buiten treden met onze ervaringsdeskundigheid. Het zou mooi zijn wanneer bijvoorbeeld de politie bij ons zou aankloppen, dan organiseren we een avond en gaan met agenten in gesprek. Ik zeg ook wel eens dat een autisme vriendelijke samenleving een mensvriendelijke samenleving is. We hebben immers allemaal behoefte aan een beetje duidelijkheid en structuur.”

Een warm bad

Het schrijven van blogs geeft hem veel vertelt Douwe: “Ik schrijf om uit te pluizen wat mij ten diepste bezighoudt. Ik ben dol op schrijven, of ik het nu voor mijn werk doe of als blogger. Ik leer van al die andere blogs het perspectief van andere mensen met autisme kennen, dat ligt misschien voor de hand maar het is echt wel zo. Mijn inzet voor Autisme Digitaal levert me ook leuke gesprekken op. Heel soms als je voor het eerst met iemand staat te praten heb je binnen een paar minuten het gevoel dat je hem al jaren kent. Dit heb ik heel sterk met mensen met autisme. En dat vind ik leuk van Autisme Digitaal, want hier kom je ze tegen.”

Zo te horen is Autisme Digitaal  als een warm bad voor mensen met autisme. Misschien voel je je aangesproken? Op dit moment zoeken ze nog een coördinator van de online gesprekgroepen over autisme. Op de website van link050 vind je meer informatie over deze vacature.

Tekst en beeld: Jeanet Verveer