Bouwen en oogsten in de Voedseltuin

Dit is de tijd om knoflook te planten. In de moestuin van Werken Metzorg meet Connie met een stokje de afstand af tussen twee pootgaatjes. Met haar vinger duwt ze een gaatje in de grond. Als het bed straks ingeplant is, zal ze een markering plaatsen, “zodat een ander niet denkt: ha, een leeg bed, daar kan ik mooi mijn preitjes planten.”

Reitdiepdal

De knoflook is bestemd voor de lunch van de mensen die werken bij Werken Metzorg en voor mensen die even aanwippen voor een broodje of een bakkie soep. Of voor een bosje bloemen uit de pluktuin. Met mooi weer is het druk op het terrein want de tuin ligt op een prachtige plek aan de rand van Stad met uitzicht op het Reitdiepdal. Een uitgelezen plek voor een koffiestop, een verjaardagspartijtje, een barbecue of bedrijfsuitje.

Winkeltje

Maar de tuin produceert niet alleen voor eigen medewerkers en gasten. Er is ook een veld waar voedsel geteeld wordt voor de Voedselbank. De boerenkool, rode kool en prei, staan klaar om te oogsten. En dan is er een werkplaats waar technici zorgen dat de apparaten gesmeerd lopen, waar handige vrijwilligers werkzaamheden verrichten voor het terrein en de gebouwen, zoals de bouw van een windmolen. Waar ze kaarsen maken en producten van hout, metaal en textiel voor de verkoop in het winkeltje.
Connie is een van de ongeveer 15 vrijwilligers. Daarnaast werken er, onder begeleiding, zo’n twintig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En er werkt een handvol betaalde krachten voor de begeleiding en om alles in goede banen te leiden en na te denken over de toekomst.

Wezeltje

Elke woensdag komt Connie vanuit Leeuwarden naar de tuin. Toen ze in augustus hier op de open dag was, wist ze het direct: hier wilde ze graag actief zijn, weer de sfeer proeven van de terp waar ze 14 jaar gewoond had. Haar ervaring met planten en dieren inzetten om deze plek nog mooier te maken.
Connie kan niet stilzitten. Ze doet ook vrijwilligerswerk in een tuin bij een verzorgingshuis. Hier waardeert ze de vrijheid, hier kan en mag ze meedenken. Ze geniet zichtbaar van alles wat hier groeit en rondscharrelt, “laatst zagen we een wezeltje tussen de asters,” zegt ze terwijl we een dagpauwoog bewonderen. En ze vindt de afwisseling tussen het alleen bezig zijn, “lekker met je eigen gedachten”, en de contacten tijdens de koffie en lunch heel fijn.

Buren

De stichting heeft grote plannen. Bijvoorbeeld voor een kas zodat ze gedurende een langere periode aan de Voedselbank kunnen leveren. Voor een nieuwe werkplaats en voor een boerderijwinkel waar ze producten kunnen verkopen. Er zijn ideeën voor nauwere samenwerking met andere organisaties, zoals de buren van het Groninger Landschap, met kringloopwinkels en met andere voedseltuinen in de provincie.

Vooral voor de productie voor de Voedselbank kan de stichting vrijwilligers gebruiken. De inzet is nu erg wisselend, waardoor het moeilijk is om afspraken met de Voedselbank te maken, en dat wil de stichting wel graag. Ook een coördinator voor de tuin is welkom.

Andere vacatures zijn er voor klusvrouw/man en voor een Handige Harry die een plafond kan plaatsen en een vloer kan leggen.

Tekst en fotografie: Leonie Barnier

Film: Bart Nieuwold