Buddies en vriendinnen

Maryse studeert Human Resource Management aan de Hanzehogeschool en is ook maatje van Fatima die in een rolstoel zit. “Ik wilde niet alleen met mijn eigen dingen bezig zijn, mijn studie, vriendinnen en werk. Ik ben 25 jaar en het is tijd om uit die bubbel te komen.”

Gelijkwaardig

In het begin zag ze Fatima zo’n één keer per maand en nu is het bijna elke week, soms twee uurtjes en soms een hele avond. “Dan kijken we een film en kletsen we wat, net zoals ik met mijn vriendinnen doe.” Maryse is een buddy en dat is wat anders dan een begeleider. “We zijn gelijkwaardig, vriendinnen, dat was niet meteen zo want de vertrouwensband moest natuurlijk groeien.”

Zelfde leeftijd, zelfde interesses

“Ik heb Fatima gevonden via handicap.nl en ik kwam bij haar uit omdat ik iemand zocht van dezelfde leeftijd en met dezelfde interesse.”  Maryse legt uit dat Fatima op zoek is gegaan naar een buddy omdat ze vanwege haar rolstoel weinig vrienden kon maken en daar had ze wel behoefte aan. Ze zocht een vriendin met wie ze iets kon doen wat je met vriendinnen ook doet. Zo gaan ze samen de stad in om te winkelen of ergens koffie te drinken. “Soms gaan we met de bus ergens heen, dat vindt ze eng en dat snap ik wel dus dat doen we samen.” Fatima die bij haar ouders woont wil graag onafhankelijk zijn.

Een leerproces

Maryse komt meestal bij Fatima thuis, dan ontmoet ze ook Fatima’s ouders. Het gezin komt uit Syrië en woont  sinds 2015 in Groningen. “Haar ouders zijn heel open en zorgzaam en ze bieden altijd heel erg lekker eten aan. Soms ben ik ook een beetje het taalmaatje van Fatima en ze vraagt ook veel advies. Eerst vertelde ik haar dan precies wat ze moest doen maar nu laat ik het haar zelf onderzoeken en geef ik alleen een steuntje in de rug. Dat is leuk want het is voor mij ook een leerproces, dus aan alle kanten matched dit heel erg. Ik leer ook dat dingen die voor mij vanzelfsprekend zijn het niet voor haar zijn. Dan ben ik blij dat ik mijn benen kan gebruiken en haar kan ondersteunen zodat ze net zo mobiel is als ik.”

2Fixit

Samen werken ze ook voor 2Fixit. In het kader van een Maatschappelijke Diensttijd werken ze samen aan een project met een maatschappelijk belang. Het idee is dat twee personen dit uitvoeren waarvan één (vaak) een fysieke beperking heeft. Ze worden begeleid door een 2Fixit coach  De vraag of ze dat wilden doen kwam vanuit Buddies van Handicap.nl. Fatima wil graag voor andere jonge mensen die moeite hebben met sociaal contact een feest organiseren in Vinkhuizen, de wijk waar ze woont. Want zij nam zelf het initiatief om een maatje te zoeken maar veel jongeren durven dat niet. Ergens in februari of maart moet dat gaan plaats vinden. “We hopen er samen een gemoedelijke avond van te maken”.

Tekst en foto: Jeanet Verveer