ChecktheBizz: leerlingen  op bedrijfsbezoek 

Als enige stad in het land draait in Groningen sinds 2008 een uniek project: het Ondernemerstrefpunt (OTP). Leerlingen uit het middelbaar onderwijs – van basis t/m vwo – gaan op bedrijfsbezoek bij hun mogelijk toekomstige werkgevers. Studenten Facility Management Sander en Krijn werken 2-3 dagen per week bij OTP. Ze begonnen als stagiairs en hebben inmiddels een dienstverband; een mooi voorbeeld van pro-actieve studenten die hun eigen job hebben gecreëerd! 

Keuzestress 

Krijn en Sander weten uit eigen ervaring dat het lastig kan zijn om op de middelbare school al te moeten weten hoe je verder gaat: wat wil je studeren en/of waar wil je werken? Daarom werken ze met plezier samen met collega’s aan dit belangrijke project, waarvan ze hopen dat het ook in andere steden uitgerold kan en zal worden. 

Live meemaken wat er gebeurt op de werkvloer 

Het is lastig om je voor te stellen hoe een werkdag er ‘in het echt’ uitziet. Misschien heb je een goed beeld van je wensberoep omdat je iemand kent die dat werk doet, maar meestal is het toch een beetje gissen. Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd wordt: ‘Waarom wil je deze baan graag hebben?’… en er dan een wat vaag antwoord komt in de trant van ‘het lijkt me leuk om….’. 

Wat moet ik doen en wat vind ik leuk

Dankzij OTP krijgen middelbare scholieren de kans om met een begeleider in groepjes van ongeveer 12 leerlingen bij een of meerdere werkgevers – verdeeld over het schooljaar – op bezoek te gaan. Ze krijgen een rondleiding en kunnen een praatje maken met medewerkers. Als het werk zich daarvoor leent, voeren ze ter plekke een kleine taak uit. Zo krijgen ze een duidelijker beeld van wat het werk inhoudt: wat moet ik doen, vind ik dat leuk en ben ik daar geschikt voor? 

Toekomstige medewerkers

Ook voor werkgevers is dit een mooie formule. Ze krijgen de gelegenheid zich te presenteren aan een jonge groep mogelijk-toekomstige medewerkers. Soms worden er direct al contactgegevens uitgewisseld onder het motto: ‘Als je over twee jaar je diploma hebt, kom je maar weer even langs!’ 

Pilot Alfa College

Ook start er in november een pilot met leerlingen van het Alfa College die gestopt zijn met hun opleiding en zich willen oriënteren op wat ze nu kunnen gaan doen. Aan dit project werken verschillende bedrijven, waar diverse beroepen worden uitgeoefend, mee. Zo kunnen de studenten zich breed oriënteren.  

Talenten voor de stad behouden

OTP, dat gefinancierd wordt door de gemeente in samenwerking met stakeholders, voorziet dus voor beide partijen in een behoefte. Er is veel vraag naar nieuwe werknemers, en scholieren willen graag na hun studie aan het werk. Bovendien willen werkgevers heel graag voorkómen dat alle afgestudeerde jongeren richting Randstad afreizen: in Stad en Ommeland zijn ook genoeg mooie bedrijven die zitten te springen om jong talent! 

Begeleiders gezocht 

Het team van OTP zoekt nieuwe vrijwilligers voor het begeleiden van de bedrijfsbezoeken. Het belangrijkste is dat je moet kunnen omgaan met pubers; dat je hun taal spreekt. Je wordt niet zomaar voor de leeuwen gegooid; ter voorbereiding krijg je natuurlijk tips & tricks mee! Wil je meer weten?  

Neem contact op met Sander: sander@otp.nl  de vacature voor begeleider vind je hier