Cursussen van Sadhna

Onlangs had ik via Skype een ontmoeting met Sadhna Oediet Doebé. Haar voornaam Sadhna betekent “Geestelijke Wilskracht.” Ze is coach en trainer Zelfleiderschap en verzorgt meerdere cursussen voor vrijwilligers bij Ontwikkellink van link050.

Waarom is Zelfleiderschap zo belangrijk? Omdat je weinig invloed hebt op andere mensen en omstandigheden, maar wèl op jezelf. Door het stuur in handen te nemen, geef je actief vorm aan je leven. En: hoe meer je dat durft te doen, hoe minder vaak je valt; uit onderzoek is gebleken dat kleine kinderen die hun eigen gang mogen gaan, minder vaak vallen dan kinderen die te veel beschermd worden.

Steek je hoofd maar lekker wèl boven het maaiveld uit!

Uitgangspunt bij Sadhna’s activiteiten is dat je niet altijd hoeft te doen wat een ander van je verwacht; dat je je niet door jezelf en door anderen klein hoeft te laten houden. Je mag je leven zèlf vorm geven; je hoeft niet ingekaderd te blijven in “hoe het hoort”, want dan kunnen je eigenheid en je vrijheid onvoldoende stromen. Doen wat een ander van je verwacht, creëert schijnveiligheid; de echte vrijheid vind je in je eigen hoofd, hart, geest, lijf en ziel.

Wat is  Sadhna’s werkwijze?

Sadhna: “In de cursussen houd ik de deelnemers een spiegel voor. Het doel is dat ze ervaren dat hun innerlijke kracht veel groter is dan ze zich realiseren. We oefenen in de groep en delen onze ervaringen. Daarnaast krijgt iedereen persoonlijke aandacht. Ik wil zo concreet mogelijk zijn en dat doe ik door de theorie met hun eigen praktijkervaringen te verbinden. Zo leren we van en met elkaar.”  Alle thema’s draaien om het vergroten en versterken van het zelfvertrouwen, de zelfcompassie en innerlijke kracht. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld omgaan met kritiek, opkomen voor jezelf, effectieve feedback, gelukkig zijn kun je leren.

Elk mens heeft meerdere rollen

Er wordt in de cursussen ook gekeken naar de verschillende rollen die je als mens hebt. Bijvoorbeeld als kind, als ouder, als zus of broer, als vrijwilliger, als vriend, als collega. In welke rollen voel je je op je gemak en sterk? In welke rollen zou je graag iets willen leren? Hoe kan Zelfleiderschap je daarbij helpen? Als praktijkvoorbeeld noemt Sadhna dat veel mensen die vrijwilligerswerk doen, gevers zijn. Juist voor gevers is het van belang om jezelf toestemming te geven ook ’s wat meer te ontvàngen. Daarvan ga je stralen: en als je straalt, dan geef je de ander eveneens de ruimte om te stralen en daar wordt de wereld mooier van!

Toen ik m’n computer aanzette om een verslag van ons gesprek te schrijven, begon ik ‘zomaar uit het niets’ (dus niet) het lied “Mens, durf te leven” te zingen. Ik ken het in de versie van Ramses Shaffy uit 1967, maar wat schetst mijn verbazing toen ik op Wikipedia las dat deze prachtige tekst al in 1917 door Dirk Witte is geschreven! Check https://youtu.be/Ynkxh80UlEI.

Conclusie: zelfleiderschap, durven stralen, is van alle tijden. Sadhna neemt je met haar cursussen graag een stukje mee de toekomst in, met als hoopvol doel dat “op een dag, over een aantal generaties, het volstrekt natuurlijk is dat alle kinderen weten en ervaren dat ze waardevol zijn!”

Op dit moment staat er een nieuwe training van Sadhna in de planning, 26 februari geeft ze de training: Positief door het leven gaan door je brein te trainen. Wil je meer weten over Sadhna kijk dan op www.sadhnainpowerment.nl.

Tekst: Magda Bootsma

 foto: Ashtou Sylla