Cursus ‘Schrijven naar InZicht’ van Ontwikkellink

 

“Ben jij bereid om jezelf te ontmoeten?” Aldus luidt de startvraag die trainer en schrijfcoach Anja Kuhn ons stelt tijdens de eerste van de drie cursusochtenden van ‘Schrijven naar InZicht’, èèn van de cursussen die Ontwikkellink organiseert voor vrijwilligers. Bij alles wat we in dit kader opschrijven, gebruiken we pen en papier. Anja legt uit dat we daardoor dichter bij onszelf komen; en dus makkelijker bij wat we ècht op papier willen zetten. Héérlijk vind ik het, om mijn zo geliefde vulpen zo veel te mogen gebruiken. Blijven doen dus, blijven schrijven!

Een mooie en soms spannende ontmoeting.

Jezelf ontmoeten, dus. Dat betekent dat we niet gaan leren om ‘beter, mooier, geleerder’ te schrijven. We leren hier wel het plezier, de kracht van onze pen, van ons papier, van onze spinsels en schrijfsels, beter kennen. Onder het motto ‘Laat je meevoeren door je pen!’ weet Anja ons met inspirerende oefeningen en opdrachten steeds weer op een ander spoor te zetten dan we verwachten. En het mooie is: uiteindelijk is niet zíj degene die dat doet; we doen het zelf, we laten ons meevoeren op het spoor waar onze pen ons brengt. En soms kom je dan dus heel ergens anders terecht dan voorzien, en daarvoor hoef je je niet, juist niet, te verontschuldigen. Want dat je op een andere, misschien ongeplande en ongekende, plek terechtkomt is juist mooi en kan je nieuwe dingen laten zien.

Over welke onderwerpen schrijven we?

Het antwoord op die vraag staat al in de eerste alinea; de rode draad van de cursus is ‘jezelf ontmoeten.’ Er zijn dus geen vooraf vastgelegde verplichte onderwerpen, zoals bv. ‘de vastgelopen huizenmarkt’ of een ander heikel onderwerp uit de actualiteit. Jij bent immers zelf je belangrijkste onderwerp en inspiratiebron! En dus schrijf je over jezelf. In mijn geval bijvoorbeeld over mijn liefde voor schriftjes, die stomme rot-opvliegers die ik nu al negen jaar heb, de ontzettend enge gymleraar van vroeger, en een hoop dingen die lekker in mijn eigen schrift mogen blijven en ik hier niet zal noemen. Want het uitgangspunt is: bij alles wat je schrijft ben en blijf je zelf de eigenaar: of je iets voorleest in de groep is aan jou.

De cursus heeft drie bijeenkomsten, met steeds twee weken ‘thuisschrijftijd’ ertussen. Die tijd kun je invullen zoals je zelf wilt; niks moet. Wel is ’t zo – dat is mijn persoonlijke mening – dat je meer aan de cursus hebt als je er ook thuis mee bezig bent. Vat dat niet te zwaar op: soms schrijf je weinig, soms schrijf je veel. En wat je schrijft bepaal je zelf. En of je het voorleest in de groep, ook dat is aan jou, want:
Alles mag, niks moet.
Niks is fout, alles is goed.
Wat mij betreft: Warm Aanbevolen!

tekst: Magda Bootsma  (vrijwilliger bij de Vrijwilligers Nieuwsredactie)