Dag van de vrijwilliger

Op 7 december vieren we de Dag van de Vrijwilliger met maar liefst zeven  ontwikkeluurtjes – waarvan ik er drie heb gevolgd –  en een heerlijk verzorgde lunch. Ontwikkellink wil met deze dag, als dank voor de inzet, vrijwilligers een verwenmomentje aanbieden door ze te laten proeven aan verschillende cursussen. Het was een inspirerende dag met een gezellige groep mensen.

Je leven in taartpunten

We beginnen met het tekenen van een levenswiel. De trainer legt uit dat je je leven kunt opdelen in gebieden zoals werk, gezondheid, persoonlijke groei en sociale contacten. Aan elk gebied kun je waardes hangen zoals rust, plezier, vrijheid en gezelligheid. Vervolgens beoordelen we ieder levensgebied met een cijfer. “En hier wordt het interessant”, zegt de trainer. “kijk eens goed naar de waarden bij het gebied dat het laagste scoort. Ga eens op zoek naar een andere manier waarop je aan die waarde kunt voldoen om zo een fijner leven te krijgen”

Zacht kussentje en een waxinelichtje

Na de heerlijke lunch gaat het volgende ontwikkeluurtje  over overprikkeling. Een van de cursisten die last heeft van overprikkeling vertelt: “Het was voor mij een eye-opener dat iemand zei dat ik een introvert ben en tijd alleen nodig heb om weer op te laden.” De trainer heeft waxinelichtjes meegenomen. Ze zegt: “Laat ik het licht hier uitdoen en iedereen krijgt een brandend waxinelichtje. Let eens op wat het met je doet.” Het felle tl licht gaat uit en plotseling ademt de ruimte meer rust. “Wat is dat felle licht heftig en overprikkelend” hoor ik iemand zeggen. Vervolgens laat ze ons een zacht kussen omhelzen. “Zowel het waxinelichtje als het voelen van iets zachts kunnen je helpen tot rust te komen als je overprikkeld bent.”

Visueel verslag

Het laatste ontwikkeluurtje is online. We leren hoe je met simpele tekeningetjes een visueel verslag maakt. Een van de opdrachten luidt: pak een tandenborstel, tandpastatube, schoen, vork, mes, theekopje en een object wat iets over jezelf zegt. “Probeer elk object te tekenen alsof het is platgeslagen”, zegt de trainer. Met een zwarte stift maak ik een simpele tekening van ieder object. We eindigen het uurtje met een visueel verslag van een krantenartikel over de uitbraak van corona. Tijdens dit uur word ik eraan herinnerd hoe leuk het is om iets te tekenen, ook al is het simpel.

Tekst en foto Marilisa van Herksen