De Feestjesfabriek en de Thuisschool Survival kit

Enactus Groningen is een platform waar studenten startups opzetten omdat ze –sociaal of ecologisch – iets positiefs willen bijdragen. Het is een win-win situatie want de studenten leren er ook iets van. Enactus Groningen heeft inmiddels vier projecten, waarvan de gewone werkzaamheden helaas vanwege de corona crisis stil liggen. Daar hebben ze iets op gevonden. We praten met Fiene van Bodegraven (26) student Geschiedenis en Kunst, Cultuur en Media, over het nieuwe initiatief van de Thuisschool Survival kit.

Knutselen en schoolspullen tijdens corona

“We hebben met z’n allen zitten brainstormen over wat er in deze tijd nog mogelijk, nuttig en te doen was. Zo kwamen we op het idee om dozen samen te stellen met school- en knutselspullen. Want leren en knutselen is iets wat kinderen nu thuis doen. Er zijn helaas ouders die niet het geld hebben om extra materiaal aan te schaffen. Voor hen zijn deze Thuisschool Survival kits bestemd. Met donaties van familie, vrienden, studentenverenigingen hebben we, samen met veertien vrijwilligers, de eerste dozen klaargemaakt. Fiene: “We hebben inmiddels een plek waar we het materiaal kunnen bewaren en inpakken en waar mensen spullen heen kunnen brengen. Elke woensdag- en zaterdagmiddag zitten wij bij Humanitas. We zijn nog aan het bekijken hoe we dozen gaan brengen, want daarbij moeten we ook aan de corona maatregelen denken”. De eerste dozen zijn inmiddels uitgedeeld met toepassing van de juiste maatregelen.

De Feestjesfabriek

Het project waar Fiene normaal aan meewerkt en dat nu stil ligt is De Feestjesfabriek. Met zeven andere studenten organiseert ze kinderfeestjes. Waar dat kan betalen de ouders en met dit geld organiseren ze kinderfeestjes voor kinderen van minderbedeelde ouders. Fiene werkt al twee jaar mee met De Feestjesfabriek. De tijdsbesteding is best fors. Er worden op het ogenblik weliswaar geen feestjes gegeven maar ze zijn wel aan het nadenken over de toekomstige feestjes.

Speurtocht

“We vinden dat elk kind een feestje verdiend, ongeacht zijn of haar achtergrond. We hebben een speurtocht bedacht waarbij kinderen een puzzeltje moesten oplossen voor ze de volgende stap konden nemen. We moesten wel weten of het haalbaar was, of de kinderen het leuk vonden en of het niet te lang duurde. Daarom zijn we eerst bij een klas van de Borgmanschool langsgegaan om uit te proberen of het (idee) ook werkte.”

Welk feestje vind je leuk?

Ook zijn ze bij de voedselbank langs geweest om met mensen te praten. Welke feestjes zouden zij geven als geld geen probleem was? Zou dit een totaal ander feestje zijn dan wat ze nu doen?Tot Fiens verrassing kozen veel ouders dan toch voor de bioscoop of het zwembad in plaats van bijvoorbeeld een wat uitgebreider knutselfeest. Fien is erg enthousiast over de kinderfeestjes: “Tot nu toe zijn ze zijn telkens een groot succes”.

Uitgesteld feestje

“Het was in het begin lastig om gezinnen te vinden voor wie we een feestje voor hun kind konden organiseren. Gelukkig kwam een gezin uit zichzelf naar ons toe, maar helaas kon het feestje niet doorgaan omdat de lockdown toen net begon. Maar van uitstel komt geen afstel. Dat feestje komt er zeker nog aan!”

Tekst: Jeanet Verveer

Foto: Enactus